HOPA! Citiți ASTA!

HOPA! Citiți ASTA!

Eliminarea plafonului maxim pentru plata CAS și CASS va avea efecte pe termen lung!
Chestiunea eliminării plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru care se datorau contribuțiile de pensie și de sănătate este de natură să provoace în timp probleme foarte mari sistemului public de pensii, dezvăluie  Răzvan Diaconu pe Cursdeguvernare.ro .

Pentru moment, autoritățile socotesc că vor încasa venituri suplimentare de aproape 2 miliarde lei din eliminarea acestui plafon- o socoteală greșită din mai multe puncte de vedere:

în primul rând, joi, în sesiune extradordinară, parlamentarii au votat scutirea pensiilor de CASS- impactul bugetar anual: – 745 milioane lei

în al doilea rând, vineri, guvernul va scuti și salariații și PFA de plata CASS pentru veniturile din dividende, dobânzi, drepturi de autor, chirii (impact neprecizat al acestei decizii)
Rezultă, fără dubiu, că cele 2 miliarde pe care le-a numărat Sorin Grindeanu în deschiderea ședinței de guvern de vineri sunt, în cel mai bun caz un miliard.

Pe termen lung, problema este mult mai complicată: Bugetul de pensii înregistrează în prezent un deficit de 3,2 miliarde euro. Odată cu plata ”liberalizată” a contribuțiilor la CAS, în viitor cei care plătesc acum contribuții mari vor trebui să primească pensii pe măsură.

Completând imaginea cu statistica INS privind natalitatea, analizând trendul clar de îmbătrânire a populației, nesustenabilitatea pe termen lung a măsurilor prezentate mai sus devine evidentă.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...