HOPA! Dăncilă, pași periculoși spre PUȘCĂRIE! Toacă peste un MILIARD de euro pentru mituirea primarilor PSD după o schemă inventată de Vâlcov!

HOPA! Dăncilă, pași periculoși spre PUȘCĂRIE! Toacă peste un MILIARD de euro pentru mituirea primarilor PSD după o schemă inventată de Vâlcov!

HOPA! Dăncilă, pași periculoși spre PUȘCĂRIE! Toacă peste un MILIARD de euro pentru mituirea primarilor PSD după o schemă inventată de Vâlcov!
 
Confruntată cu o adevărată hemoragie de parlamentari PSD cu câteva zile înainte de votul la moțiunea de cenzură, premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri că a aprobat proiecte de mică infrastructură trimise de primării în valoare de 6 miliarde de lei, adică peste un miliard de euro!

E vorba despre proiecte depuse pentru finanțare prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), un instrument inventat de Vâlcov și care dublează practic Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Ambele programe sunt finanțate exclusiv de la bugetul de stat, stimulează fuga edililor de finanțările cu fonduri europene gratuite și sunt folosite tradițional de partidele de guvernământ pentru a-și răsplăti primarii.

Dăncilă a anunțat în debutul ședinței de guvern de azi că s-a ajuns la ”500 de investiţii aprobate, a căror valoare depăşeşte 6 miliarde de lei”, potrivit Agerpres.

G4Media.ro a scris în premieră în 20 septembrie că primele 116 proiecte acceptate la finanțare, având o valoare totală de peste 2,3 miliarde de lei, au mers într-o proporție covârșitoare (80%) spre primarii PSD. 

„După ce, într-o primă etapă, am aprobat 116 proiecte, acum am ajuns la 500 de investiţii aprobate, a căror valoare depăşeşte 6 miliarde de lei. Urmează semnarea contractelor de finanţare, astfel încât aceste investiţii să înceapă în perioada imediat următoare. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va continua analiza, urmând ca şi alte proiecte să fie depuse şi să fie aprobate până la nivelul plafonului de contractare, de 10 miliarde de lei pentru acest an”, a spus Dăncilă.

Decizia de a aproba rapid micile proiecte de investiții (ulițe, drumuri, podețe, școli, dispensare etc) vine pe fondul tensiunilor din PSD determinate de demisiile unor parlamentari și semnarea de către alții a moțiunii de cenzură. Potrivit informațiilor G4Media.ro, Dăncilă și alți lideri ai partidului le-au cerut primarilor să pună presiune pe parlamentari pentru a respinge moțiunea. Argumentul cu care Dăncilă i-a determinat pe primari: dacă guvernul pică, proiectele vor fi oprite de la finanțare de viitorul executiv non-PSD, dezvăluie  G4Media.ro .

Context. Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), lansat de guvern și Comisia Națională de Prognoză în această primăvară. Fondul e gestionat formal de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, instituție condusă de Ion Ghizdeanu și care e subordonată de facto premierului Dăncilă. Instrumentul a fost inventat de Darius Vâlcov.

Finanțarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanțare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totală a împrumuturilor acordate Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro. Finanțarea va fi acordată pentru mici proiecte în domenii precum sănătatea, mica infrastructură, educația și cercetarea.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”