HOPA! Președintele Iohannis, în centrul atenției la summitul PPE înaintea Consiliului European!

HOPA! Președintele Iohannis, în centrul atenției la summitul PPE înaintea Consiliului European!

Președintele Klaus Iohannis a participat joi la summitul Partidului Popular European, reuniunea tradițională a liderilor afiliați PPE în marja Consiliului European. Summitul popularilor europeni a fost primul prezidat de către Donald Tusk după alegerea sa în funcția de președinte al formațiunii pan-europene, la Congresul de la Zagreb, dar și întâia reuniune a liderilor PPE după ce Klaus Iohannis a obținut un nou mandat de președinte în România.

Potrivit unui comunicat PPE remis CaleaEuropeană.ro, pe agenda summitului s-a aflat pregătirea reuniunii Consiliului European din 12-13 decembrie, unde liderii europeni se întrunesc pentru a-și asuma angajamentul față de Pactul Ecologic European, ambițiosul obiectiv al unei Europe neutre din punct de vedere climatic, și pentru a identifica soluții privind adoptarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.

La summitul PPE a participat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Summitul va fi găzduit de Donald Tusk, iar prezenți vor fi și Antonio Lopez-Isturiz, secretarul general al PPE, și Manfred Weber, liderul grupului PPE în Parlamentul European.

Șefii de stat și de guvern care au participat au fost: Nicos Anastasiades, președintele Ciprului, Boyko Borissov, prim-ministrul Bulgariei, Klaus Iohannis, președintele României, Krišjānis Karins, prim-ministrul Letoniei, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Andrej Plenkovic, prim-ministrul Croației, și Leo Varadkar, prim-ministrul Irlandei.

© EPP

© EPP

© EPP

La summit au fost prezenți și lideri ai opoziției din țările UE, precum Silvio Berlusconi sau Pablo Casado, dar și negociatorul-șef al UE pentru Brexit.

Provocarea vitală a schimbărilor climatice și negocierile privind viitorul cadru financiar multianual în care fiecare stat membru ”trebuie să facă concesii”, sunt subiectele care vor domina agenda Consiliului European de iarnă de la Bruxelles de joi și vineri, conform tradiționalei scrisori trimise de președintelui Consiliului European către Emmanuel Macron, Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți șefi de stat sau de guvern din țările UE.

Primul summit european pentru noua garnitură de lideri instituționali – Charles Michel, Ursula von der Leyen și Christine Lagarde -, Consiliul European din 12-13 decembrie se va axa pe adoptarea concluziilor privind Conferința pentru viitorul Europei, lupta împotriva schimbărilor climatice și asumarea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050, bugetul multianual european, iar liderii europeni vor lua parte și la o întâlnire privind viitorul Uniunii economice și monetare.

Summitul se va încheia vineri cu o discuție pe Brexit în format UE-27, având în vedere că prima zi a Consiliului European coincide cu cea a alegerilor legislative din Marea Britanie.

SURSA: caleaeuropeana.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”