HOPA! Președintele Iohannis, în centrul atenției la summitul PPE înaintea Consiliului European!

HOPA! Președintele Iohannis, în centrul atenției la summitul PPE înaintea Consiliului European!

Președintele Klaus Iohannis a participat joi la summitul Partidului Popular European, reuniunea tradițională a liderilor afiliați PPE în marja Consiliului European. Summitul popularilor europeni a fost primul prezidat de către Donald Tusk după alegerea sa în funcția de președinte al formațiunii pan-europene, la Congresul de la Zagreb, dar și întâia reuniune a liderilor PPE după ce Klaus Iohannis a obținut un nou mandat de președinte în România.

Potrivit unui  comunicat  PPE remis  CaleaEuropeană.ro , pe agenda summitului s-a aflat pregătirea reuniunii Consiliului European din 12-13 decembrie, unde liderii europeni se întrunesc pentru a-și asuma angajamentul față de Pactul Ecologic European, ambițiosul obiectiv al unei Europe neutre din punct de vedere climatic, și pentru a identifica soluții privind adoptarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.

La summitul PPE a participat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Summitul va fi găzduit de Donald Tusk, iar prezenți vor fi și Antonio Lopez-Isturiz, secretarul general al PPE, și Manfred Weber, liderul grupului PPE în Parlamentul European.

Șefii de stat și de guvern care au participat au fost: Nicos Anastasiades, președintele Ciprului, Boyko Borissov, prim-ministrul Bulgariei, Klaus Iohannis, președintele României, Krišjānis Karins, prim-ministrul Letoniei, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Andrej Plenkovic, prim-ministrul Croației, și Leo Varadkar, prim-ministrul Irlandei.

© EPP

© EPP

© EPP

La summit au fost prezenți și lideri ai opoziției din țările UE, precum Silvio Berlusconi sau Pablo Casado, dar și negociatorul-șef al UE pentru Brexit.

Provocarea vitală a schimbărilor climatice și negocierile privind viitorul cadru financiar multianual în care fiecare stat membru ”trebuie să facă concesii”, sunt subiectele care vor domina agenda Consiliului European de iarnă de la Bruxelles de joi și vineri,  conform tradiționalei scrisori  trimise de președintelui Consiliului European către Emmanuel Macron, Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți șefi de stat sau de guvern din țările UE.

Primul summit european pentru noua garnitură de lideri instituționali – Charles Michel, Ursula von der Leyen și Christine Lagarde -, Consiliul European din 12-13 decembrie se va axa pe adoptarea concluziilor privind Conferința pentru viitorul Europei, lupta împotriva schimbărilor climatice și asumarea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050, bugetul multianual european, iar liderii europeni vor lua parte și la o întâlnire privind viitorul Uniunii economice și monetare.

Summitul se va încheia vineri cu o discuție pe Brexit în format UE-27, având în vedere că prima zi a Consiliului European coincide cu cea a alegerilor legislative din Marea Britanie.

SURSA:  caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale