HOPA! Un eurodeputat german o îngroapă pe Rovana Plumb! Explicațiile privind declarația de avere sunt NESATISFĂCĂTOARE!

HOPA! Un eurodeputat german o îngroapă pe Rovana Plumb! Explicațiile privind declarația de avere sunt NESATISFĂCĂTOARE!

Rovana Plumb nu convinge la Bruxelles nici după explicațiile suplimentare despre declarația de avere. Eurodeputat german: Scrisoarea transmisă este nesatisfăcătoare.

Rovana Plumb, nominalizată pentru postul de comisar european pe Transporturi, a transmis la Bruxelles o scrisoare cu explicații suplimentare privind declarația sa de avere, la solicitarea Comisiei Juridice din Parlamentul European, însă răspunsul său este considerat „nesatisfăcător” de mai mulți eurodeputați.

Comisia juridică din Parlamentul European i-a cerut Rovanei Plumb explicații suplimentare despre declarațiile de avere și un împrumut nedeclara.

Europarlamentarul francez Marie Toussaint (Verzi), membră a comisiei, spune că unii dintre comisarii europeni desemnați au transmis inițial declarații de avere sau de interese „care erau contradictorii cu declarațiile completate anterior” și care necesitau explicații, scrie Politico.

În cazul Plumb, de exemplu, a fost „o diferență semnificativă între declarația pe care ne-a trimis-o nouă și cea completată în România”, a precizat Toussaint.

Întrebările despre averea Rovanei Plumb ar putea complica eforturile sale de a obține aprobarea Parlamentului European pentru postul de comisar european, scrie Politico, amintind cazul Belina. Publicația amintește că Rovana Plumb a negat acuzațiile, dar nu a răspuns întrebărilor Politico pe acest subiect.

Într-o scrisoare adresată președintei comisiei, Lucy Nethsingha, candidata din România a argumentat că a completat declarația de avere conform Codului de conduită al comisarilor. Ea confirmă împrumutul de 800.000 de euro contractat în 2007 și pe care trebuie să îl returneze până în anul 2030.

Conform Politico, Plumb a susținut că nu a inclus acest împrumut în declarație deoarece împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie „în mod normal” să fie declarate, potrivit codului comisarilor. Iar în ceea ce privește donația de 800.000 de lei (aproximativ 170.000 de euro) către PSD făcută înaintea alegerilor europarlamentare din acest an, ea a spus că aceasta nu generează niciun conflict de interese și nu constituie o investiție .

Plumb a explicat că a primit banii pentru donație ca împrumut de la o persoană privată, dar nu îl menționează în documentele trimise comisiei, deși acesta a fost menționat în declarația de avere depusă la Parlamentul României, unde se arată că împrumutul trebuie returnat în doi ani.

Conform Codului de conduită, comisarii desemnați sunt obligați să declare orice interese financiare, inclusiv active și pasive, „care ar putea fi considerate a fi capabile să conducă la un conflict de interese”. Conturile bancare, bunurile și împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie declarate în mod normal, însă investițiile a căror valoare depășește 10.000 de euro trebuie declarate în toate cazurile.

Unii eurodeputați consideră că situația financiară a Rovanei Plumb poate duce la conflict de interese.

Eurodeputatul german Daniel Freund, fost director al Transparency International, spune că scrisoarea Rovanei Plumb către comisie este „nesatisfăcătoare”.

„Nu a răspuns la întrebările Parlamentului și nu a luat în considerare nicio îngrijorare”, a spus Freund, care a foat coordonatorului grupului Verzi/EFA în comisia Parlamentului European responsabilă de regulile etice.

„Ea spune doar că regulile diferite din România și de la Comisia Europeană duc la diferențe în declarație”, a spus el, adăugând că aceasta nu explică „situația financiară, donații către partidului său, împrumuturi pe care nimeni nu știe cum reușește să le plătească”.

Referindu-se la acuzațiile de corupție, Daniel Caspary, cunoscut europarlamentar german din PPE, a spus: „Dacă aceste lucruri care au circulat se vonfirmă, atunci avem o problemă serioasă”.

Zece membri în Comisia Europeană propusă de Ursula von der Leyen trebuie să trimită informații suplimentare despre aspecte care pot constitui conflicte de interese. Membrii Comisiei juridice urmează să stabilească miercuri, cu ușile închise, dacă informațiile suplimentare primite sunt edificatoare.

În cazul în care comisia consideră că explicațiile nu sunt suficiente, se poate suspenda audierea comisarilor în comisii, programată între 30 septembrie și 8 octombrie.

Conform regulilor Parlamentului European, în cazul în care este identificat un conflict de interese, se poate merge de la recomandări pentru rezolvarea acestuia până la recomandarea de a fi înlocuit candidatul pentru un anumit portofoliu. „În cele mai serioase cazuri, comisia poate concluziona asupra incapacității comisarului desemnat să își exercite funcția”.Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...