Hopa!/Microcipuri produse de companii olandeze ajung în continuare în Rusia și au fost găsite în componența unor arme rusești

Hopa!/Microcipuri produse de companii olandeze ajung în continuare în Rusia și au fost găsite în componența unor arme rusești

În ciuda sancțiunilor, microcipurile produse de companii olandeze ajung în continuare în Rusia. E vorba de milioane de piese trimise de la începutul invaziei în Ucraina până în decembrie inclusiv, arată o investigație a nos.nl .

Sistem de apărare antiaeriană Tor-M2 adus de Rusia în BelarusFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Exporturile trec prin intermediari. Câteva sute de livrări au fost efectuate către trei companii rusești cu legături în industria de apărare. De asemenea, cipuri olandeze au fost găsite în armele rusești.

Echipa de investigațieai NOS și Nieuwsuur au primit acces la datele comerciale, au vorbit cu companii implicate, agenții guvernamentale, experți și cercetători și au avut acces la documente confidențiale. Rezultatul muncii lor oferă prima perspectivă asupra dimensiunii la care ajung în Rusia microcipurile de la producătorii olandezi.

Practic, un grup mic de companii chineze obțin cipuri olandeze și le exportă apoi, lună de lună, în Rusia. O astfel de companie se află pe lista de sancțiuni din SUA. Chipurile olandeze care merg în Rusia provin în principal de la producători importanți, cum ar fi NXP din Eindhoven și Nexperia din Nijmegen. Ancheta NOS/Nieuwsuur arată că microcipurile NXP au fost găsite recent pe câmpul de luptă din Ucraina, într-un obuzier blindat rusesc dezasamblat, o rachetă de croazieră și un elicopter de atac, printre altele.

Cercetările anterioare au găsit deja cipuri de la NXP și Nexperia în dronele rusești, iar un cip NXP a fost găsit într-o dronă kamikaze iraniană. Toate aceste arme sunt folosite de Moscova pentru a ucide soldați și civili ucraineni.

Purtătorii de cuvânt subliniază că companiile respectă regulile de sancțiuni și nu fac afaceri cu Rusia. De asemenea, clienții lor nu au voie să vândă componente Rusiei. Ei spun că nu au cum să verifice dacă cipurile ajung în Rusia printr-un comerț „paralel”- firme europene care să le achiziționeze din Olanda iar apoi să le vândă ilegal Rusiei

Citește investigația completă pe NOS.nl


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria