Hopa, PSD a mințit iar?/Apele Române au făcut măsurători pe Bîstroe și datele nu arată modificări semnificative

Hopa, PSD a mințit iar?/Apele Române au făcut măsurători pe Bîstroe și datele nu arată modificări semnificative

Ministerul Mediului, prin Apele Române, a realizat măsurători pe canalul Bîstroe, în luna februarie, pentru analizarea debitelor, datele arătând că nu sunt modificări semnificative față de verificarea din 2017, potrivit unor documente intrate în posesia Adevărul.

Măsurătorile Ministerului Mediului nu arată schimbări semnificative. Foto: Arhivă

Specialiștii de la Apele Române au făcut măsurători pe 21-22 februarie, pe sectorul cuprins între stația hidrometrică Chilia Veche și brațul Stambulul Vechi, potrivit documentelor intrate în posesia Adevărul. Măsurătorile sunt comparate cu cele din 2017, iar concluzia este că nu sunt modificări semnificative suvernite în ultimii 6 ani, iar repartiția debitelor este una normală.

Documentele arată că în cei 6 ani “s-au produs ușoare depuneri sau eroziuni”, însă s-a remarcat “o evoluţie hidromorfologică normal, caracteristică unor debite normale spre reduse, respective o predominare a fenomenului de aluvionare”.

Aval de braţul Bîstroe (..) predomină fenomenul de aluvionare. Adâncimile s-au redus comparative cu anul 2017 cu aproximativ 1,0 - 1,3 m. (..) În concluzie, nu au fost identificate modificări majore între măsurătorile din anul 2017 si cele din 2023, mai ales în zona talvegului (la adâncimi maxime) . Fenomenele de depunere şi eroziune s-au produs în general în zonele line,cu pante mici ale albiei (în profil transversal), acestea încadrându-se, în general, într-un ecart de 0,5 -1,5 m cu o predominare evidentă a fenomenelor de aluvionare”, se mai menționează în documente.

Potrivit specialiștilor, “repartiţia debitelor pe braţul Chilia (aval Periprava) şi braţele secundare Oceakov şi Bîstroe poate fi încadrată ca o situaţie normală”.

Noi măsurători pe 15 martie

Noi măsurători pe canalul Bîstroe vor fi făcute pe 15 martie, termenul fiind avansat de Ministerul Transporturilor din România, urmând ca procedura – măsurarea și analizarea datelor – să fie finalizată în câteva săptămâni.

Jumătatea lunii martie este termenul solicitat de partea română, potrivit surselor Adevărul, desi Sorin Grindeanu anunța încă din 23 februarie că navele pentru efectuarea măsurătorilor sunt pregătite. Prin urmare, toată rapiditatea solicitată de vicepremier în spațiul public nu a fost dublată și de o celeritate instituțională.

Totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi. (..) Cele două părți au convenit că este cea mai bună soluție care să clarifice informațiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bâstroe și a Brațului Chilia. Partea română și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe.Partea ucraineană va asigura securitatea navelor și personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare”, anunța ministerul Transporturilor vineri, 3 martie, după întâlnirea cu partea ucraineană.

Tema Bîstroe a fost readusă în atenția publică de Sorin Grideanu, care a menționat că sunt informații potrivit cărora Ucraina ar face lucrări de adâncire a canalului Bîstroe, fără acordul României, deși țara noastră și oficialii de la Bruxelles au cerut stoparea lucrărilor din anii 2000 pentru că ar afecta mediul. Partea ucraineană a avut poziții neconcordante pe subiect, motiv pentru care s-a stabilit evaluarea situației la fața locului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”