Hunedoara: Doi bărbaţi sunt cercetaţi pentru distrugerea unor ziduri de la cetăţile dacice Blidaru şi Costeşti-Cetăţuia

Hunedoara: Doi bărbaţi sunt cercetaţi pentru distrugerea unor ziduri de la cetăţile dacice Blidaru şi Costeşti-Cetăţuia

Deva, 13 mai /Agerpres/ - Doi bărbaţi sunt cercetaţi de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Hunedoara, fiind bănuiţi că ar fi scrijelit mai multe însemne pe zidurile cetăţilor Costeşti-Blidaru şi Costeşti-Cetăţuia, monumente UNESCO aflate în Munţii Orăştiei, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).

Unul dintre suspecţi a fost reţinut, iar cel de-al doilea este cercetat în stare de libertate, cei doi fiind acuzaţi de distrugere şi efectuarea unor lucrări care pot afecta siturile istorice.

În acest dosar, poliţiştii au efectuat, miercuri, patru percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane din comuna Orăştioara de Sus.

"Activităţile procedurale se circumscriu unui dosar de cercetare penală aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăştie şi privesc comiterea infracţiunilor de distrugere şi efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice", au precizat reprezentanţii IPJ Hunedoara.

Sursa foto: CJ Hunedoara



Potrivit probatoriului, faptele au fost comise în perioada aprilie - mai, în cetăţile dacice Costeşti - Blidaru şi Costeşti - Cetăţuia, cei bănuiţi de comiterea acestor infracţiuni fiind doi bărbaţi din localitate, care ar fi creat anumite simboluri pe pietre din siturile arheologice menţionate.

Faţă de unul dintre cei bănuiţi de comiterea faptelor a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, al doilea bărbat urmând să fie cercetat în stare de libertate.

La activităţi au participat şi poliţiştii din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale şi din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al IPJ Hunedoara.

Consiliul Judeţean Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva au sesizat autorităţile în drept, în data de 21 aprilie, că pe montanţii laterali ai porţii cetăţii dacice Costeşti - Blidaru au fost desenate două rozete florale cu diametrul de aproximativ 25-30 de centimetri.

Conducerea CJ Hunedoara a condamnat actul de vandalism şi a atras atenţia că "acest gest inacceptabil" nu ar fi fost posibil dacă instituţia administrativă ar fi avut permisiunea să suplimenteze paza cetăţilor dacice cu 30 de posturi prin angajarea personalului necesar. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...