Hunedoara: Doi turişti, dintre care unul american, au fost salvaţi în Retezat

Hunedoara: Doi turişti, dintre care unul american, au fost salvaţi în Retezat

Doi tineri turişti, un român şi un american, au fost salvaţi de pe un traseu din Masivul Retezat, în cursul nopţii de duminică spre luni, după ce au ajuns într-o stare de epuizare fizică accentuată şi nu mai puteau să-şi continue drumul înapoi spre o cabană din zonă.

În ajutorul lor au fost trimise trei echipe ale Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, care au reuşit să-i aducă la Cabana Genţiana la capătul unei acţiuni de salvare care a durat cinci ore.

Cei doi tineri au fost observaţi pe Valea Stânişoarei de către un grup de turişti care cobora de pe Vârful Retezat spre Cabana Pietrele, aceştia anunţând imediat situaţia la numărul de urgenţă 112.

Cei doi turişti au relatat apoi salvamontiştilor că au urcat pe Valea Stânişoarei cu intenţia de a trece spre Valea Pietrele. Nu au reuşit acest lucru şi atunci au decis să-şi abandoneze rucsacurile grele în zona Borduleţ, între Cabana Genţiana şi Şaua Bucurii. După aceea, au fost observaţi de grupul care cobora spre cabana Pietrele, care a alarmat echipele de salvare.

"Traseul urmat de către cei doi nu este foarte greu, mai ales pe timp de vară. Însă acum, iarna, zăpada este moale şi condiţiile de înaintare sunt anevoioase. Trei echipe de salvatori montani au fost trimise, din puncte diferite, pentru a-i salva pe cei doi turişti imprudenţi. Au fost găsiţi, târziu, în noapte, în zona Cabanei Pietrele, fără echipamentul greu. Epuizarea celor doi a venit de la faptul că nu au pregătirea fizică necesară, nu au purtat parazăpezi şi nu aveau schiuri de tură. Din fericire, acţiunea de salvare s-a încheiat cu succes", a declarat, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

După ce s-au odihnit la Punctul Salvamont Pietrele, cei doi tineri au fost conduşi şi cazaţi la Cabana Genţiana, urmând ca în cursul zilei de luni să-şi recupereze rucsacurile abandonate pe drum.

Chiar dacă tânărul român, care domiciliază în Târgu Jiu, susţinea iniţial că are atestat de ghid montan, el nu a putut să prezinte acest document echipelor de salvare.

Salvamontiştii recomandă turiştilor care au în intenţie să meargă pe munte să anunţe la punctele Salvamont sau la cabane traseul pe care îşi propun să-l urmeze şi să ţină cont de sfaturile pe care le primesc. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

5 Așa arată prostia made in Rusia...