Hunedoara: Peste 380 de gospodării inundate şi opt localităţi afectate de viitura din Valea Jiului

Hunedoara: Peste 380 de gospodării inundate şi opt localităţi afectate de viitura din Valea Jiului

Peste 380 de gospodării din opt localităţi ale Văii Jiului au fost afectate de inundaţiile care s-au produs vineri dimineaţa pe râul Jiul de Vest, 282 de persoane fiind evacuate din calea apelor, relevă un prim bilanţ al pagubelor dat publicităţii sâmbătă de Prefectura Hunedoara.

"Au fost afectate opt localităţi: Uricani, Valea de Brazi, Valea de Peşti, Lupeni, Aninoasa, Iscroni, Vulcan şi Paroşeni. Au fost evacuate din locuinţe de către echipajele de intervenţie 282 persoane din Lupeni, Câmpul lui Neag, Aninoasa şi Iscroni. Un număr de 384 anexe gospodăreşti au fost inundate sau distruse: Uricani - 150, Lupeni - 100, Aninoasa - 80 şi Vulcan - 54", se precizează într-o informare a Prefecturii Hunedoara, remisă AGERPRES.

Din cauza viiturii, pe o porţiune de câteva zeci de metri, în zona Valea de Peşti, a fost distrusă infrastructura DN 66A Petroşani - Valea de Brazi, ceea ce a dus la izolarea localităţii Câmpul lui Neag.

Peste 400 de pompieri, jandarmi şi poliţişti au acţionat vineri în oraşele Văii Jiului pentru a limita efectele puternicei viituri ce s-a produs pe Jiul de Vest. Echipele MAI au fost sprijinite de 20 de salvamontişti şi 150 de lucrători ai Apelor Române şi ai autorităţilor locale. Pentru desfăşurarea misiunilor de salvare şi de limitare a efectelor produse de revărsarea apelor s-a acţionat cu 122 mijloace tehnice şi utilaje.

Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, s-a deplasat în zona calamitată şi a coordonat, împreună cu şefii ISU, ai Jandarmeriei şi cu autorităţile locale, acţiunile de salvare şi misiunile de limitare a distrugerilor provocate de torenţii deosebit de puternici.

În Valea Jiului a ajuns ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, pentru a evalua situaţia şi pentru a discuta cu oamenii ale căror gospodării au fost afectate de inundaţii.

În cursul zilei de vineri populaţia din zona afectată a fost alertată de patru ori prin sistemul naţional RO-ALERT despre avertizările hidrologice cod roşu de inundaţii.

La solicitarea prefectului judeţului Hunedoara şi a şefului ISU Hunedoara, IGSU a trimis în Valea Jiului trei elicoptere pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere şi desfăşurarea la nevoie a unor misiuni de salvare a persoanelor din zonele inundate. De asemenea, a fost solicitat şi s-a primit sprijin din partea efectivelor MAI din judeţele limitrofe.

Prefectura Hunedoara a precizat că sâmbătă continuă acţiunile de reparare a DN 66A, în zona Valea de Peşti, decolmatare a podurilor şi podeţelor din localităţile inundate şi de evacuare a apei din gospodării. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 El este masonul crescut la sân de servicii, pe cale să-l îngroape pe Coldea...

2 „Regele este prea plictisitor în pat”

3 Generalul rus Vadim Șamarin, adjunctul lui Gherasimov, a fost reținut

4 VIDEO „România încă este foarte bine” / O româncă din SUA, siderată după ce a cumpărat o pâine de la supermarket

5 Declarațiile președintelui Iohannis s-au viralizat în presa rusă, care relatează pe larg despre refuzul de a trimit soldați și sisteme Patriot în Ucra…