Hunedoara: Protest spontan al disponibilizaților de la termocentrala Mintia

Hunedoara: Protest spontan al disponibilizaților de la termocentrala Mintia

Câteva zeci de persoane disponibilizate de la termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), au protestat spontan joi dimineața, în fața sediului întreprinderii, oamenii fiind nemulțumiți că nu-și pot primi plățile compensatorii stabilite la concedierea colectivă.

"Sunt aproape 30 de oameni care au venit să întrebe despre plățile compensatorii, dar miercuri seara am primit cel puțin o sută de telefoane de la foști colegi care au dorit să știe când se dau banii. Oamenii nu sunt siguri că vor primi plățile compensatorii, deoarece CEH are conturile blocate", a declarat, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crișovan.

În opinia liderului sindical, soluția pentru deblocarea situației de criză este reintrarea în insolvență a CEH, după care drepturile salariaților și a cele ale foștilor angajați ar putea fi garantate în conformitate cu prevederile din Contractul Colectiv de Muncă (CCM).

Un număr de 451 de angajați ai termocentralei Mintia au fost concediați colectiv din luna octombrie 2016. Potrivit CCM, angajații care au fost disponibilizați și mai au un an până la pensie vor primi un singur salariu compensatoriu, iar cei care mai au între unu și trei ani până la pensie vor beneficia de trei salarii compensatorii. În cazul persoanelor care nu se vor putea pensiona în următorii trei ani, s-a stabilit acordarea unui număr de șase salarii compensatorii, ele urmând să fie achitate eșalonat, în tranșe lunare.

De asemenea, personalul disponibilizat primește, pe lângă ajutorul de șomaj, un venit de completare pentru o perioadă de maxim doi ani.

CEH a solicitat să între în procedură de insolvență, pentru a treia oară în acest an. Cererea administrației CEH va fi judecată la Tribunalul Hunedoara luni, 12 decembrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro