Hunedoara: Protest spontan al disponibilizaților de la termocentrala Mintia

Hunedoara: Protest spontan al disponibilizaților de la termocentrala Mintia

Câteva zeci de persoane disponibilizate de la termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), au protestat spontan joi dimineața, în fața sediului întreprinderii, oamenii fiind nemulțumiți că nu-și pot primi plățile compensatorii stabilite la concedierea colectivă.

"Sunt aproape 30 de oameni care au venit să întrebe despre plățile compensatorii, dar miercuri seara am primit cel puțin o sută de telefoane de la foști colegi care au dorit să știe când se dau banii. Oamenii nu sunt siguri că vor primi plățile compensatorii, deoarece CEH are conturile blocate", a declarat, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crișovan.

În opinia liderului sindical, soluția pentru deblocarea situației de criză este reintrarea în insolvență a CEH, după care drepturile salariaților și a cele ale foștilor angajați ar putea fi garantate în conformitate cu prevederile din Contractul Colectiv de Muncă (CCM).

Un număr de 451 de angajați ai termocentralei Mintia au fost concediați colectiv din luna octombrie 2016. Potrivit CCM, angajații care au fost disponibilizați și mai au un an până la pensie vor primi un singur salariu compensatoriu, iar cei care mai au între unu și trei ani până la pensie vor beneficia de trei salarii compensatorii. În cazul persoanelor care nu se vor putea pensiona în următorii trei ani, s-a stabilit acordarea unui număr de șase salarii compensatorii, ele urmând să fie achitate eșalonat, în tranșe lunare.

De asemenea, personalul disponibilizat primește, pe lângă ajutorul de șomaj, un venit de completare pentru o perioadă de maxim doi ani.

CEH a solicitat să între în procedură de insolvență, pentru a treia oară în acest an. Cererea administrației CEH va fi judecată la Tribunalul Hunedoara luni, 12 decembrie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…

4 Așa o fi? Atât de grav?

5 VIDEO Faza asta este de la Galați...