Hunedoara: Proteste ale minerilor de la Paroșeni și Uricani; 360 de oameni s-au autoblocat în subteran

Hunedoara: Proteste ale minerilor de la Paroșeni și Uricani; 360 de oameni s-au autoblocat în subteran

Aproape 360 de mineri de la exploatările de huilă Paroșeni și Uricani, din Valea Jiului, s-au autoblocat în subteran, în cursul nopții și al dimineții de marți, nemulțumiți de faptul că nu și-au primit încă drepturile salariale cuvenite pentru luna noiembrie, plata acestora fiind întârziată cu o săptămână.

Protestul a început luni seara la Mina Paroșeni, cu minerii din schimbul 3, după care s-a extins, pe timpul nopții și marți dimineața la Mina Uricani, cu angajații din schimburile 4 și 1, a precizat, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului "Huila", de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Laszlo Domokos.

"În total, la cele două mine de cărbune protestează în subteran un număr de 357 de mineri din schimburile 1, 3 și 4. Cu toții sunt nemulțumiți de faptul că nu am primit încă avansul la salariul pe luna noiembrie", a explicat liderul sindical.

Potrivit acestuia, situația de criză este generată de faptul că în conturile SNIMVJ nu au fost virați încă banii pentru cărbunele livrat Complexului Energetic Hunedoara, fapt pentru care nu au existat sumele necesare pentru plata salariilor.

O delegație a minerilor de la exploatările Paroșeni și Uricani se va întâlni în cursul dimineții de marți cu directorul general al SNIMVJ, Aurel Anghel, în încercarea de a găsi o soluție convenabilă pentru achitarea drepturilor salariale restante.

Președintele Sindicatului "Huila" a mai spus că va solicita și intervenția Ministerului Energiei în soluționarea acestui protest, astfel încât să fie stabilit și garantat un grafic de eșalonare la plată pentru cărbunele livrat CEH de către SNIMVJ, inclusiv pentru lunile decembrie 2016 și ianuarie 2017.

"Măcar drepturile salariale să le putem acoperi, deoarece este puțin probabil că vom putea accesa subvenția pentru minerit pentru anul viitor, în lipsa unui buget de venituri și cheltuieli finalizat și aprobat pentru anul 2017", a arătat Domokos.

Liderul sindical a mai spus că starea de tensiune în rândurile minerilor este în creștere, mai ales că aceștia se confruntă și cu probleme legate de asigurarea echipamentelor și materialelor de lucru.

"Oamenii sunt nemulțumiți. Sunt probleme care vin din urmă. Este o situație de conflict greu de gestionat pentru că sunt și probleme legate de lipsa materialelor. De aceea, cerem o garanție că banii ne vor fi asigurați", a menționat liderul sindical.

SNIMVJ are peste 880 de angajați și este formată din minele Paroșeni, Uricani și Petrila. Toate acestea sunt cuprinse în programul de închidere a exploatărilor miniere din Valea Jiului, la mina Petrila extragerea cărbunelui din subteran fiind deja oprită.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /