Hunedoara: Suspiciuni de mituire a polițiștilor, în dosarul braconierilor arheologici din Munții Orăștiei

Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara sunt cercetați într-un dosar al braconierilor arheologici din zona cetății dacice Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, acuzațiile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) vizând infracțiunile de dare și luare de mită, se arată într-un comunicat al PICCJ, remis miercuri AGERPRES.

Cercetările sunt efectuate de procurorii de la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ.

Polițiștii sunt suspectați că ar fi sprijinit și protejat "constant" braconierii arheologici, prin neîndeplinirea unor atribuțiuni de serviciu sau transmiterea unor informații confidențiale către căutătorii de comori.

"Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat faptul că, în perioada 2013 — 2017, mai multe persoane din județul Hunedoara au derulat activități de braconaj arheologic în zona munților Orăștie (zona Sarmizegetusa Regia), fiind sprijiniți și protejați constant de către lucrători de poliție din cadrul I.P.J. Hunedoara, prin neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu sau prin transmiterea unor date/informații confidențiale, de natura secretului profesional", se arată în comunicatul PÎCCJ.

Procurorii susțin că braconierii arheologici au utilizat detectoare de metale în zonele de patrimoniu arheologic, fără să aibă autorizațiile legale, beneficiind de protecția unor lucrători de poliție care ar fi fost recompensați cu diverse bunuri.

"Astfel, 'căutătorii de comori naționale' nu respectă legislația în domeniu, în sensul că utilizează detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără o autorizare prealabilă, iar pentru 'protecția' lor au atras lucrătorii de poliție arondați zonei de cercetare, pe care i-au recompensat cu bunuri mobile și/sau imobile", se precizează în comunicat.

Ofițeri ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR efectuează, miercuri dimineața, un număr de 11 percheziții domiciliare pe raza județului Hunedoara, la persoane fizice suspecte de braconaj arheologic, precum și la sediile sau punctele de lucru ale societăților comerciale deținute de către acestea.

În cauză se acționează împreună cu ofițeri de investigare a criminalității economice din cadrul IPJ Alba și Hunedoara și se beneficiază de sprijinul operativ al lucrătorilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Vlad Țepeș.

PÎCCJ precizează că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

AGERPRES / (AS — autor: Sorin Blada, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mă doare în pulă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“ / Acesta este PSD, oameni buni! Director de instit…

2 Citiți! Iată de ce nu cred oamenii „datele oficiale”! O porcărie ordinară, ținută 30 de ani „sub capac”, în Ma…

3 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

4 FOTO / Priviți, rafturile mai multor magazine mari din București, golite pe fondul isteriei mediatice generate d…

5 Teoria conspirației? / VIDEO Specialist la CNBC: Tulpina de CoVid-19 din Iran este diferită față de cea care a l…

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan