Iași: Curtea de Apel a admis extrădarea lui Emil Daniel Popescu, cercetat în SUA pentru corupție

Iași: Curtea de Apel a admis extrădarea lui Emil Daniel Popescu, cercetat în SUA pentru corupție

Judecătorii Curții de Apel Iași au admis solicitarea făcută de Departamentul de Justiție al SUA privind extrădarea lui Emil Daniel Popescu, un bărbat în vârstă de 49 de ani, aflat în arest provizoriu după ce autoritățile din Statele Unite ale Americii au emis pe numele său mandat de arestare pentru fapte de corupție.

Bărbatul este cercetat în Statele Unite ale Americii pentru fapte de corupție pe care le-ar fi comis în Irak pe vremea când era angajat al unei firme de intermedieri și construcții care lucra cu Guvernul SUA.

"În baza art.52 din Legea nr.302/2004, modificată, admite cererea de extrădare formulată de Departamentul de Justiție al Statelor Unite Ale Americii — Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est al Statului Virginia, privind persoana extrădabilă Popescu Emil-Daniel, în dosarul transmis prin nota verbală emisă de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, înregistrată la Ministerul Justiției din România la data de 8 iunie 2007. Constată că sunt întrunite condițiile extrădării", se arată în încheierea de ședință a Curții de Apel Iași.

Totodată, magistrații precizează în același document că Emil Daniel Emil Popescu nu a consimțit la predarea către autoritățile din SUA și de aceea pe 23 mai a fost dus la Centrul Regional de Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Iași.

"Dispune extrădarea și predarea persoanei extrădabile, Emil Daniel Popescu către autoritățile competente ale Statelor Unite ale Americii, respectiv Tribunalului Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est al Statului Virginia, în vederea judecării penale pentru comiterea infracțiunii de conspirație la încălcarea prevederilor Statutului anti-mită", se arată în decizia judecătorilor Curții de Apel Iași.

Potrivit magistraților, Popescu urmează să fie predat în vederea extrădării și predării pe parcursul următoarelor 30 de zile.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de cinci zile la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Daniel Emil Popescu este acuzat că a mituit doi angajați guvernamentali din SUA în perioada 2010-2011, când era reprezentant al unei firme din Irak în cadrul unor negocieri ce erau purtate cu agenți guvernamentali americani privind închirierea unui imobil. Imobilul era deținut de o persoană juridică din Irak, iar chiriașul era Guvernul SUA. Alături de alte două persoane, nenominalizate în mandatul de arestare trimis în România, Popescu ar fi mituit doi angajați guvernamentali americani pentru supraevaluarea chiriei imobilului. În urma intervenției românului, Guvernul SUA ar fi închiriat acel imobil cu 665.000 de dolari, în condițiile în care, anterior, aceeași proprietate fusese închiriată unei alte firme cu doar 124.000 de dolari.

AGERPRES / (AS — autor: Daniela Malache, editor: Marius Frățilă)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Uite dovada măsluirii! / „Marele document” care a făcut vâlvă ieri a fost adăugat ulterior cu pixul în registrul…

3 Să nu uitați unde ați citit asta prima dată

4 Drulă le dă cu manta? / Se pregătește vânzarea Portului Constanța? / Dezvăluiri care dau de gândit

5 Judecați voi! „Reformista” Andreea Moldovan, dividende de sute de mii de lei încasate fără a avea firme