Iaşi: Dosar penal pe rolul Parchetului Militar în cazul osemintelor găsite în apropierea gropii comune de la Vulturi

Iaşi: Dosar penal pe rolul Parchetului Militar în cazul osemintelor găsite în apropierea gropii comune de la Vulturi

Un dosar penal a fost înregistrat pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, la sesizarea reprezentanţilor Institutului ''Elie Wiesel'', în cazul osemintelor umane găsite în urma săpăturilor arheologice efectuate în localitatea ieşeană Vulturi, comuna Popricani, în apropierea locului în care în urmă cu 9 ani a fost găsită o groapă comună.

"Pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, la sesizarea reprezentanţilor Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect descoperirea, la data de 29 iunie 2019, în satul Vulturi, comuna Popricani, judeţul Iaşi, a mai multor oseminte umane, extrase din sol pe parcursul unei activităţi de cercetare arheologică, în proximitatea zonei în care, în anul 2010 a fost descoperită o groapă comună. La data de 30 iunie 2019, procurorii militari au dispus delimitarea perimetrului de protecţie a zonei şi de asanare a zonei de elementele de muniţie, fiind descoperite o grenadă şi un proiectil de mortier de 82 mm, în stare de funcţionare. Precizăm, de asemenea, că s-a dispus asigurarea zonei cu un post de pază permanent de către lucrătorii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar cercetările se derulează în continuare", a informat Ministerul Public.

La sfârşitul lunii octombrie 2010, un grup de arheologi de la Institutul de Istorie "A. D. Xenopol" Iaşi a descoperit mai multe schelete umane într-o groapă comună în zona numită "Valea Climoaiei" din comuna Popricani. Săpăturile arheologice efectuate la acea vreme au scos la suprafaţă cranii dar şi alte rămăşiţe umane, gloanţe, fragmente de obuz. Ulterior, osemintele descoperite în groapa de la Popricani au fost duse la Institutul de Medicină Legală din Iaşi pentru efectuarea unei expertize antropologice, pentru a stabili vechimea acestora, sexul, vârsta şi care au fost cauzele deceselor.

Despre aceste aceste oseminte umane s-a presupus că aparţin unor evrei, bărbaţi, femei şi copii, despre care se crede că ar fi fost împuşcaţi în vara anului 1941. Anchetatorii au luat în calcul şi faptul că prin zona în care au fost găsite osemintele a trecut linia frontului în cel de-al Doilea Război Mondial, în zonă fiind găsite gloanţe, fragmente de obuz şi grenade. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

3 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

4 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...