Iași: Jucătorii sirieni care au dispărut de la Campionatul Mondial de Șah se află la Viena, susține președintele Federației

Iași: Jucătorii sirieni care au dispărut de la Campionatul Mondial de Șah se află la Viena, susține președintele Federației

Familia de sirieni care nu s-a mai prezentat la o parte din rundele Campionatului Mondial de Șah pentru elevi se află la Viena, a precizat președintele Federației Române de Șah, Sorin Iacoban.

Întrebat ce știe despre familia de sirieni care nu s-a mai prezentat la Campionatul Mondial de Șah pentru elevi , Sorin Iacoban le-a declarat jurnaliștilor că "se află în excursie la Viena".

"Se face prea mult tam tam. Trebuie să lămurim care este situația. Familia respectivă are viză Schengen. Era vorba de doi adulți și trei copii, trei jucători cu coeficienți destul de buni, care au jucat cinci runde, iar ieri, la a șasea rundă, s-a constatat că nu au mai venit. Am sunat la hotel și am discutat cu autoritățile abilitate în acest domeniu. Repet, au viză Schengen legală până pe 30 aprilie", a afirmat Sorin Iacoban.

El a menționat totodată că "este problema Federației Mondiale, lucrurile sunt discutate în interiorul federației" despre cum vor fi sancționați cei trei copii sirieni care nu s-au mai prezentat la cea de-a șasea rundă a campionatului.

"Au părăsit o competiție la mijlocul desfășurării ei și este vorba despre o competiție mondială. E posibil să nu mai aibă dreptul să participe la competiții internaționale și europene. Acest lucru urmează a fi discutat", a spus Sorin Iacoban.

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, le-a declarat jurnaliștilor că sirienii "s-au manifestat ca niște oameni liberi" atunci când au decis să nu se mai prezinte la cea de-a șasea rundă a Campionatului Mondial de Șah.

"Am înțeles că au părăsit deja țara. Că or fi în Austria, că or fi direct în Damasc sau pe drumul dintre Viena și Damasc, asta e treaba dumnealor. Cu siguranță Siria nu este o zonă care să poată trece cu neglijență pe lângă noi europenii, nu le dorim decât o viață liniștită. Sunt oameni liberi în primul rând. S-au manifestat ca niște oameni liberi, au luat decizii personale asupra vieții lor și a copiilor lor. Prin urmare răspund într-o egală măsură și pentru viața copiilor pe care îi au", a menționat Mihai Chirica.

Polițiștii ieșeni au demarat în cursul zilei de joi o anchetă după ce o familie de sirieni din Emiratele Arabe, formată din doi adulți și trei copii cu vârste între 7 și 14 ani, nu s-a mai prezentat la cea de-a șasea rundă a Campionatului Mondial Școlar de Șah de la Iași. În urma verificărilor efectuate de polițiști la hotel s-a constatat că sirienii s-au decazat în cursul dimineții de joi, în camera de hotelul unde au fost cazați fiind găsită o valiză goală.

AGERPRES/(A—autor: Daniela Malache, editor: Oana Popescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...