Iaşi: Medicii au salvat viaţa unei gravide şi a nou-născutului; caz grav de placentă pătrunsă în vezica urinară

Iaşi: Medicii au salvat viaţa unei gravide şi a nou-născutului; caz grav de placentă pătrunsă în vezica urinară

Medicii de la Spitalul "Dr.C.I.Parhon" şi Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi au salvat viaţa unei femei gravide în 28 de săptămâni, care a fost adusă din cauza unei hemoragii masive provocate de placenta care i-a pătruns în vezica urinară, în timpul operaţiei sarcina a fost evacuată pentru salvarea fătului.

Prof.univ.dr Mircea Onofriescu, medic la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi, a declarat că femeia, în vârstă de 33 de ani, a avut în 2015 o naştere prin cezariană, fapt care i-a afectat evoluţia sarcinii actuale care ajunsese la 28 de săptămâni.

"A fost un caz deosebit. Trebuie să recunosc că în experienţa mea de mulţi ani nu am reuşit să întâlnesc un caz în care placenta să depăşească uterul şi să invadeze vezica. Ea s-a internat la Spitalul Parhon pentru că pierdea sânge datorită acestei penetraţii cu totul şi cu totul deosebite a placentei. A fost o intervenţie laborioasă. A fost o echipă multidisciplinară, pentru că a trebuit evacuată sarcina (fătul - n.red.), efectuată histerectomie (extirpare a uterului -n.r) în condiţii cu totul şi cu totul severe. Pacienta avea hemoglobina 5, avea hemoragie masivă. În timpul intervenţiei s-au consumat 15 unităţi (pungi -n.red.) de sânge. Copilul care s-a născut, în greutate de o mie de grame, este în terapie intensivă la Maternitatea Cuza Vodă", a declarat prof univ dr Mircea Onofriescu.

Pentru că placenta a penetrat uterul şi s-a lipit de vezica urinară provocându-i hemoragia masivă. gravida a fost dusă la Spitalul "Dr.C.I.Parhon", unde după o intervenţie chirurgicală de cinci ore, echipa de medici formată din ginecologi, urologi, anestezişti şi neonatologi a reuşit să îi salveze viaţa ei şi a fătului.

"A fost o operaţie maraton de peste cinci ore. Este un exemplu pe care ni-l dorim să continue în medicina ieşeană, un exemplu de colaborare în medicină în pofida unei legislaţii stufoase şi a unei birocraţii excesive care te împiedică să faci un astfel de gest de umanitate. Vorbim de o echipă de medici urologi coordonaţi de medicul Radu Viorel, medici ginecologi coordonaţi de prof. Mircea Onofriescu, şi neonatologi de la Maternitatea Cuza Vodă, care s-au deplasat la Spitalul Parhon, au operat această gravidă care avea hematurie macroscopică, o hemoglobină extrem de scăzută. Dacă nu se intervenea la timp, se pierdea atât pacienta, cât şi nou-născutul. S-a făcut cezariană în urgenţă, fătul a fost preluat de neonatologie, dus în maternitate în incubator cu ambulanţa pentru nou născuţi. Este în continuare în maternitate şi va fi supravegheat până când va putea fi dat părinţilor bine. Situaţia este critică. Vorbim de un nou-născut prematur, la 28 de săptămâni de sarcină. În acelaşi timp, mama este stabilă, se află în terapie intensivă şi se recuperează după această intervenţie prelungită şi după sângerarea masivă pe care a avut-o înainte de intervenţia chirurgicală", a declarat conf.univ.dr Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Dr.C.I.Parhon'.

Prof.univ.dr Mircea Onofriescu a explicat că urologii au avut foarte mult de lucru pentru refacerea vezicii urinare care practic a fost distrusă de această invazie a placentei.

"Asta este riscul numărului mare de cezariene. Din nefericire, cu cât se vor face mai multe cezariene, cu atât vor fi mai des întâlnite astfel de situaţii particulare de inserţie a placentei la nivelul cicatriciei de operaţiei de cezariană", a declarat prof univ dr Mircea Onofriescu. AGERPRES / (A - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...