Iași: Mitropolitul Teofan face apel la români să depună eforturi pentru depășirea tendințelor de dezbinare

Iași: Mitropolitul Teofan face apel la români să depună eforturi pentru depășirea tendințelor de dezbinare

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, a făcut, marți, un apel către români "să depășească tendințele de dezbinare, atât de prezente în națiunea noastră".

El a declarat, cu prilejul Zilei Unirii de la Iași, că viitorul României, dar și granițele țării trebuie decise de români, "nu de puteri străine".

"Națiunea română, conducătorii și cetățenii obișnuiți avem o imensă trebuință de a prelua duhul Unirii din 1859 și de a-l înrădăcina în lucrarea noastră. Duhul Unirii de atunci se poate manifesta astăzi în trei direcții. Mai întâi de toate, credința în Dumnezeu. În al doilea rând, efort pentru depășirea tendințelor de dezbinare, atât de prezentă în națiunea noastră astăzi. În al treilea rând, inteligență și perseverență pentru ca granițele, felul de viață și viitorul să fie decise ca în 1859 de români și nu de puteri străine, oricare ar fi ele", a afirmat mitropolitul Moldovei.

ÎPS Teofan a subliniat, totodată, că "24 ianuarie 1859 este ziua în care ce a avut mai bun națiunea română s-a manifestat în plenitudinea unui eveniment de excepție".

"Aceeași limbă, aceeași credință în Dumnezeu, același sânge au făcut ca muntenii și moldovenii să treacă peste nenumărate ambiții, orgolii și războaie care au avut loc între cele două țări române veacuri de-a rânduri. Prin inteligență, prin determinare, prin capacitatea de a fi împreună, românii au reușit să își impună viziunea proprie pentru țara lor în fața marilor puteri ale vremii care proiectaseră altfel viitorul celor două principate împreună", a mai spus înaltul prelat.

AGERPRES / (A — autor: Cristian Lupașcu, editor: Marius Frățilă, editor online: Irina Giurgiu)

Citiți și:

Ceremonii organizate cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei