Iași: UAIC neagă că ar fi fost organizat un concurs aranjat în cazul fiului ministrului Justiției

Iași: UAIC neagă că ar fi fost organizat un concurs aranjat în cazul fiului ministrului Justiției

Conducerea Universității "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iași neagă informațiile apărute în spațiul public conform cărora fiul ministrului Justiției, Tudorel Toader, ar fi fost angajat în urma unui concurs aranjat.

* MEN verifică aspectele privind organizarea unui concurs la Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași

Potrivit unui comunicat remis de reprezentanții UAIC, fiul ministrului Tudorel Toader, Ionuț-Alexandru Toader, a candidat pentru postul de Asistent universitar, poziția 71, disciplina Drept civil. Partea generală; Drept civil. Persoanele, perioadă determinată, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea, anul universitar 2016-2017.

"Comisia de concurs a fost formată din cinci profesori și conferențiari de la universități din România și o persoană de la Facultatea de Drept din Iași. Media de concurs a fost 9,24, candidatul fiind admis", se arată într-un comunicat remis de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

În același comunicat se precizează că, în conformitate cu reglementările interne ale Universității "Alexandru Ioan Cuza", nu pot participa la concursuri de angajare persoane ale căror rude exercită funcții de conducere. Totodată se subliniază faptul că "pe perioada concursului, prof. univ. dr. Tudorel Toader nu a exercitat funcția de rector al Universității, fiind suspendat din funcție, iar articolul nefiind aplicabil în acest caz".

"La nivel național, Legea Educației nu are prevederi care să restricționeze accesul la posturi didactice membrilor familiei. Întregul parcurs al concursului pentru posturi didactice a fost transparent, toate documentele fiind publicate pe site-ul Universității în fiecare etapă. Senatul Universității a modificat în luna martie articolul 8 din metodologia de concurs pentru posturile didactice, însă nu a produs niciun efect în cazul postului mai sus-menționat, deoarece modificarea viza strict posturile interdisciplinare. În cazul acesta, a fost vorba despre un post în domeniul Drept, cerința pentru candidați fiind diplomă de doctor în Drept. Mai mult de atât, Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza', Senatul, a modificat metodologia de concurs în sensul introducerii unei trepte suplimentare de validare și filtrare a candidaților pentru posturi didactice, instituind o comisie la nivelul fiecărei facultăți care să verifice îndeplinirea criteriilor de eligibilitate", se arată în documentul de presă.

Conform unor informații publicate într-un cotidian local, fiul rectorului UAIC, Tudorel Toader, ar fi fost angajat la Facultatea de Drept în perioada în care acesta este suspendat din funcție, ocupând postul de ministru al Justiției. Pentru aceasta, susțin jurnaliștii, cei de UAIC au modificat metodologia de concurs.

Reprezentanții Ministerului Educației Naționale au anunțat, în cursul zilei de vineri, că verifică aspectele de legalitate privind organizarea unui concurs la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, pentru ocuparea postului de asistent universitar (perioadă determinată), poziția 71, disciplina Drept civil. Partea generală. Persoanele, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea al anului universitar 2016-2017.

"Prin acest demers oficial sperăm că se va putea elimina orice acuză privind favorizarea unui candidat prin modificarea condițiilor de concurs. În plus, conducerea Universității 'Alexandru Ioan Cuza' își declară public acordul pentru ca Ministerul să pună la dispoziția presei informațiile primite de la Universitate, precum și concluziile anchetei. Acuzațiile privind modificarea metodologiei de concurs pentru a avantaja un candidat specific sunt lipsite de orice fundament. Atât înainte, cât și după modificarea metodologiei, cerința pentru candidatura la un post de asistent la Facultatea de Drept a fost Diplomă de Doctor în Drept, nu într-un domeniu conex. De altfel, nu există diplomă de 'Doctor în Drept Civil' sau 'Doctor în Drept Penal' sau în oricare altă ramură a Dreptului. Universitatea va coopera în totalitate cu reprezentanții Ministerului și sperăm ca lucrurile să se clarifice în cel mai scurt timp", se mai arată în comunicatul de presă semnat de Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al UAIC.

AGERPRES / (AS — autor: Daniela Malache, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”