ÎCCJ: Dan Șova scapă de controlul judiciar în dosarul CET Govora; decizia nu este definitivă

ÎCCJ: Dan Șova scapă de controlul judiciar în dosarul CET Govora; decizia nu este definitivă

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis marți revocarea măsurii controlului judiciar în cazul senatorului Dan Șova, în dosarul CET Govora, în care este acuzat de trafic de influență.

Decizia nu este definitivă.

În acest dosar, Dan Șova a stat în arest preventiv din 15 decembrie 2015 până pe 22 ianuarie 2016 și în arest la domiciliu din 22 ianuarie până pe 8 februarie, după care a fost plasat sub control judiciar și ulterior trimis în judecată.

Împreună cu Dan Șova este judecat și Mihai Bălan, fost director general al CET Govora SA, pentru abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale).

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 — iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la un denunțător, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Anchetatorii mai arată că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvență lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite, în același cuantum, de către firma de avocatură.

"Concret, Șova i-a spus persoanei denunțătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Șova a pretins de la persoana denunțătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă. În decembrie 2011, între CET Govora reprezentată de inculpatul Bălan, în calitate de director general, și societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioadă de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora", arată procurorii.

DNA precizează că, în perioada decembrie 2011 — decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar către CET Govora facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 — decembrie 2012. În aceeași perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro.

În cea de-a doua perioadă contractuală, Dan Șova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro. DNA menționează că cea mai mare parte a banilor primiți de Dan Șova au fost orientați, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea unui imobil situat în București.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”