ÎCCJ respinge cererea de revizuire a condamnării lui Munaf la 10 ani de închisoare pentru terorism

ÎCCJ respinge cererea de revizuire a condamnării lui Munaf la 10 ani de închisoare pentru terorism

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv cererea prin care Mohammad Munaf solicita revizuirea condamnării sale la 10 ani închisoare pentru terorism în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak.

În 2008, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Mohammad Munaf la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea jurnaliștilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie-Jeanne Ion.

Completul Curții de Apel București a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani după terminarea executării pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf și plata a câte două milioane de euro ziariștilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale. De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România și având dublă cetățenie — irakiană și americană — a servit drept ghid celor trei jurnaliști români răpiți în Irak la sfârșitul lunii martie 2005, fiind ținut ostatic, la fel ca și aceștia, timp de 55 de zile.

La eliberarea jurnaliștilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenție de forțele americane în Irak.

Inițial, în octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentința a fost anulată de Curtea irakiană de Casație, care a motivat decizia prin faptul că nu se poate determina rolul pe care Munaf și ceilalți acuzați l-au avut în răpirea celor trei jurnaliști români.

În august 2015, Munaf a fost adus în România și plasat în detenție.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

3 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

4 Noua Eră / Articol halucinant în Scientific American: Cavalerii Jedi reprezintă „masculinitatea toxică”

5 Germania virează la stânga? / Berlinezii au votat pentru exproprierea marilor proprietari de locuințe