Idioții Europei. Cum a ajuns guvernul Dăncilă să transforme România în bătaia de joc a UE

Idioții Europei. Cum a ajuns guvernul Dăncilă să transforme România în bătaia de joc a UE

De fiecare dată când guvernul Dăncilă face o mișcare în relația cu UE, România mai pierde o fărâmă din influența de la Bruxelles, oricum mică și obținută cu mare greutate. Scoaterea lui Dan Nica și a Gabrielei Ciot din bestiarul PSD distruge complet orice poziție de negociere cu celelalte 26 de state membre, pune în pericol maxim portofoliul Transporturi și consolidează pentru România imaginea de idioți ai Europei, scrie, dur, jurnalistul Cristian Pantazi pe  G4Media.ro .

Pustiul profesional din PSD și lipsa de busolă morală a acestui partid au fost devoalate încă o dată de deciziile de marți, când tot ce a avut mai bun de propus Bruxelles-ului în locul Rovanei Plumb au fost Nica și Ciot.

Dan Nica este un personaj pur și simplu inacceptabil pentru Comisia Europeană din cauza problemelor sale de integritate. Scăpat de un dosar penal doar datorită tertipurilor politice și prescrierii faptei, Nica reprezintă însăși esența PSD-ismului: șmecherie cât cuprinde, lipsă de profesionalism, tupeu maxim. ”Cum să treacă el de Parlament, cu imaginea pe care o are? PSD fie nu înțelege nimic, fie sfidează pur și simplu PE cu nominalizarea lui”, mi-a spus siderat un diplomat străin de la Bruxelles când a auzit despre nominalizarea lui Dan Nica.

Gabriela Ciot, rezerva ”de lux” a lui Nica, e și ea o sfidare pentru Comisia Europeană. Fără să aibă în CV un post important (ministru, ambasador, europarlamentar – așa cum cere cutuma nescrisă), cu o precară înțelegere a mecanismelor europene și o carieră politică bazată pe sprijinul unor lideri PSD, Ciot e o necunoscută în lumea afacerilor europene.

În ciuda CV-ului de zeci de pagini împănat cu toate conferințele și ateliere la care a participat, Ciot, ca secretar de stat în MAE, a avut zero contribuție la președinția rotativă exercitată de România la Consiliul UE, în ciuda declarațiilor Vioricăi Dăncilă. În schimb, Ciot împărtășește cu premierul Dăncilă pasiunea pentru hair-styliștii din Bruxelles și dificultățile unei discuții libere pe teme europene.

Ambele propuneri sunt ridicole și cu mari șanse să pice la votul din comisiile de specialitate ale Parlamentului European. De altfel, rămâne de văzut dacă premierul Dăncilă chiar va trimite la Bruxelles scrisoarea oficială cu cele două propuneri sau va aștepta rezultatul moțiunii de cenzură pentru a face o propunere – surpriză.

Între timp însă, gafele PSD dinamitează la propriu imaginea României în UE. După o președinție rotativă unanim apreciată, gestionată de aparatul tehnic și diplomatic și în ciuda politicienilor, Bucureștiul a redevenit o țară-problemă odată cu propunerile pentru funcția de comisar european.

Prin nominalizarea Rovanei Plumb, Dăncilă a ratat mai întâi obținerea unui portofoliu de vicepreședinte al Comisiei Europene, la care România era perfect îndreptățită. Prin nominalizările lui Nica și Ciot, Dăncilă periclitează și obținerea portofoliului Transporturi, după cum mi-au spus surse europene convergente. E un portofoliu pe care și-l doresc alte state cu candidați mult mai competenți, iar o redesenare a Comisiei ar putea lăsa România cu un domeniu fără influență și fără fonduri, precum Educația ori Cultura.

Și mai e un aspect esențial, pe care PSD îl ignoră complet: portofoliul Transporturi vine cu un cartof fierbinte – disputa dintre vechile state membre și țările din Est cu privire la transportatori. Statele din Vest vor impunerea unei politici protecționiste, care să ajute firmele de transport din acele țări, în fața concurenței acerbe din Est, unde firmele românești ori poloneze sunt mult mai competitive. Comisarul pe Transporturi va avea de rezolvat acest dosar extrem de greu. Pe cine trimite România să gestioneze o problemă politică extraordinar de grea? Doi oameni cu zero competențe, incapabili să facă un balans corect între interesul României și presiunile majore ale statelor vestice. 

Cele două nominalizări nu sunt o palmă doar pentru România, ci și pentru PSD, care are în eșaloanele 2-3 oameni cu mult mai bine pregătiți. Posibil ca decizia de neînțeles luată în CEX-ul de marți să cântărească la moțiunea de cenzură, unde tot mai mulți PSD-iști nemulțumiți iau în calcul un vot alături de Opoziție.

Până atunci însă, ne pregătim de spectacolul trist al audierilor în care vor fi protagoniști Dan Nica sau Gabriela Ciot. Încă un moment în care interesul României va fi călcat în picioare de PSD. Încă o ocazie în care ”mândria de a fi român” clamată de PSD se transformă în rușinea de a fi condus de un guvern inept.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…