IGI: Aproape 110.000 de cetățeni străini sunt înregistrați în primul trimestru în România

IGI: Aproape 110.000 de cetățeni străini sunt înregistrați în primul trimestru în România

Aproape 110.000 de cetățeni străini cu drept de ședere se aflau în România la sfârșitul primului trimestru al anului 2016, potrivit evidențelor Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

"Dintre aceștia, 64.493 provin din state terțe (cei mai mulți din Moldova — 10.658 , Turcia — 9.039 și China — 7.607) și 45.321 din state membre UE, SEE și Confederația Elvețiană (Italia — 12.962, Germania — 5.492, Franța — 4.981)", informează un comunicat al IGI remis duminică AGERPRES.

Municipiul București a atras aproape o treime din cei peste 100.000 de străini din România și ocupă primul loc. Mulți dintre aceștia locuiesc și în județele Ilfov, Timiș, Cluj și Constanța.

"Principalele scopuri pentru care străinii și-au stabilit reședința pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetățenilor români, UE sau SEE), studii, angajare în muncă sau stabilirea permanentă pe teritoriul țării noastre", se arată în comunicat.

De asemenea, în perioada de referință, a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru un număr de 229 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protecție internațională. Cei mai mulți solicitanți de azil provin din Siria, Irak, Pakistan și Somalia.

"Dat fiind contextul internațional, activitatea de prevenire și combatere a șederii ilegale a cetățenilor străini a fost intensificată, în această perioadă, astfel că un număr de 676 persoane au fost depistate în situații ilegale. Pentru 149 de cetățeni străini au fost dispuse măsuri de părăsire a teritoriului țării noastre, iar 83 au fost îndepărtați sub escortă", precizează IGI.

Având în vedere angajamentele asumate de România la nivel european, în conformitate cu deciziile Uniunii Europene de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale, în luna martie, primii 15 refugiați aflați pe teritoriul Greciei au fost transferați în România.

Tot în acest context de solidaritate și sprijin la efortul european de gestionare a fluxurilor de migranți, 10 ofițeri experți în domeniul procedurilor de azil vor participa la acțiunile comune pentru gestionarea crizei migranților din Grecia, dintre care patru au început deja misiunea în insula Lesvos, mai precizează sursa citată.

AGERPRES / (AS — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...