IICCMER: Apel către urmaşii deţinuţilor politici morţi în Penitenciarul din Târgu Ocna şi în Colonia Periprava

IICCMER: Apel către urmaşii deţinuţilor politici morţi în Penitenciarul din Târgu Ocna şi în Colonia Periprava

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) face un apel către persoanele care au avut în familie deţinuţi politici decedaţi la Târgu Ocna şi Periprava, precum şi către orice persoană care are cunoştinţă despre astfel de rude, ca să contacteze pe orice cale instituţia în vederea informării asupra procedurilor legale ce trebuie urmate pentru identificarea victimelor.

Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, IICCMER a desfăşurat în ultimii ani mai multe campanii de cercetări arheologice la Târgu Ocna şi Periprava, în locurile unde se cunoaşte că au fost îngropaţi deţinuţii politici morţi în unităţile de detenţie care au existat sau care încă mai funcţionează în aceste localităţi.

"Acţiunile noastre au urmărit căutarea şi descoperirea mormintelor, precum şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici, acest demers urmând să fie continuat şi în perioada următoare. Misiunea institutului se desfăşoară în strânsă conlucrare cu Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la această unitate de parchet aflându-se în lucru două dosare penale în cauza acestor decese, deschise în urma unor sesizări înaintate de IICCMER", precizează sursa citată.

IICCMER informează că, în urma cercetărilor arheologice efectuate până în prezent, au fost descoperite osemintele a 53 de deţinuţi politici, 40 provenind de la Periprava şi 13 de la Târgu Ocna, rămăşiţele pământeşti recuperate aflându-se depuse pentru analize şi examinări de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iaşi şi Bucureşti.

"Cea mai importantă procedură medicală este reprezentată de realizarea testelor ADN pentru persoanele decedate în vederea identificării acestora. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară recoltarea unor probe comparative pentru stabilirea ADN-ului de la rudele şi urmaşii în viaţă ai victimelor. Costurile pentru aceste analize revin în sarcina statului. Având în vedere cele arătate, IICCMER face un nou apel către persoanele care au avut în familie deţinuţi politici decedaţi la Târgu Ocna şi Periprava, precum şi către orice persoană care are cunoştinţă despre astfel de rude, ca să contacteze pe orice cale instituţia noastră sau direct pe organizatorul şi responsabilul cercetărilor arheologice, dl Gheorghe Petrov, în vederea informării asupra procedurilor legale ce trebuie urmate şi a îndrumării către autorităţile care au în sarcină identificarea victimelor", se mai arată în comunicatul IICCMER. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 ULTIMA ORĂ Un general american anunță că Rusia ia în considerare capitularea în războiul împotriva Ucrainei

3 Aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. De ce oare?

4 CTP / „Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta?”

5 Notă internă strict secretă a FSB: Agenții ruși „cred că Putin este bolnav în faza terminală”