Ilan Șor susține că va contesta la CEDO decizia prin care partidul lui a fost scos în afara legii

Ilan Șor susține că va contesta la CEDO decizia prin care partidul lui a fost scos în afara legii

Politicianul fugar Ilan Șor a lansat un atac virulent la adresa guvernării și a președintei Sandu după ce magistrații Curții Constituționale de la Chișinău au admis sesizarea Guvernului privind scoaterea în afara legii a partidului său. El afirmă că decizia este un abuz și va fi contestată la CEDO.

Ilan Șor a reacționat după ce partidul său a fost scos în afara legii. FOTO: Arhivă

Politicianul fugar susține că decizia Curții Constituționale ce vizează formațiunea sa este ilegală, iar în spatele ei este regimul Sandu.

,,Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu e despre stat de drept, despre principii și valori democratice, despre supremația legii și Constituției. Este despre abuzarea sutelor de mii de membri și susținători ai principalei forțe de opoziție din Republica Moldova de către un grup de nebuni, bolnavi psihic, puși în fruntea statului de către păpușari de peste hotare. Regimul psihopaților, în frunte cu psihopata-șefă, Maia Sandu, plină de frustrări din copilărie și traumatisme din tinerețea sa, se răzbună pe sutele de mii de oameni din Republica Moldova, care văd în Partidul „ȘOR” speranța de a mișca spre bine lucrurile în țara noastră”, a transmis acesta prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, Ilan Șor susține că ,,nimeni dintre executorii acestei ilegalități nu va scăpa”.

,,Pentru că din start cererea Guvernului trebuia respinsă, fără a fi examinată în fond. Dar Curtea Constituțională a oferit acum întregii lumi încă un exemplu că Republica Moldova este un stat capturat, condus de o psihopată, subordonată străinilor. Vă asigur că ne vom apăra dreptul prevăzut de Constituția Republicii Moldova și de acordurile internaționale la care țara noastră este parte la CEDO. Și atunci când ni se va dreptate la CEDO, dar acest lucru neapărat se va întâmpla, vom cere să fie trași la răspundere fiecare dintre cei implicați în acest proces ilegal, prin care s-au limitat drepturi fundamentale”, a conchis politicianul fugar care organizează protestele antiguvernamentale de la Chișinău.

Cei vizați nu au venit, deocamdată, cu o reacție la aceste acuzații.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, și Igor Grosu, șeful partidului de guvernământ PAS și al Parlamentului , au reacționat la scurt timp după ce judecătorii Curții Constituționale (CC) au anunțat că au acceptat sesizarea Ministerului cu privire la scoaterea în afara legii a partidului prorus Șor.

Remarca liderei de la Chișinău

Mai exact, Maia Sandu a declarat că decizia CC este una așteptată de societate ,,pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul”.

,,Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii. Cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”, a scris președinta Sandu pe pagina sa de Facebook.

Comentariul șefului PAS

Iar Igor Grosu califică decizia CC drept o victorie importantă pentru democrația țării care a fost păgubită ani de zile de partidul Șor, pe care îl numește ,,organizație criminală organizată, aflată în slujba Kremlinului”.

,,Urmează ca instituțiile statului să analizeze care sunt pașii următori pentru a pune în practică decizia Curții. Lupta cu politicienii corupți, cu finanțarea ilegală a partidelor a fost una din angajamentele noastre din campanie și rămâne a fi o prioritate pe agenda guvernării. Bandiții folosesc politicul pentru a-și spăla imaginea și a fugi de justiție. Dar indiferent de câte partide-spălătorii de imagine și-ar crea, tot bandiți și organizații criminale vor rămâne. Un stat slab și sărăcit începe cu corupția din partide. Un stat de drept este acela unde hoții stau la pușcărie, nu fac politică. Finanțarea partidelor din bani furați de la cetățeni va fi sancționată dur, pentru că doar așa putem face curățenie în politică și ne putem asigura că în instituțiile statului ajung oameni integri, care lucrează doar pentru cetățeni”, a notat Igor Grosu.

Ce se întâmplă cu parlamentarii partidului ? Precizarea CC

Potrivit reprezentanților Curții Constituționale, deputații formațiunii Șor ,,vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare”.

Iar reprezentanții și membrii ,,Partidului Șor care la data pronunțării prezentei Hotărâri, exercită mandate representative în organele Unităților Administrativ Teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în organele UTA Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni”.

Sesizare depusă în 2022

În noiembrie anul trecut, conducerea Ministerului Justiției de la Chișinău a depus sesizarea, solicitând declararea neconstituțională a partidului prorus Șor din motiv că este finanțat din bani ilegali.

Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, susținea că și constatările autorităților din SUA cu privire la reprezentanții formațiunii proruse, inclusiv liderul Ilan Șor, denotă faptul că acesta promovează interesele unui stat străin și că acționează împotriva suveranității și independenței Republicii Moldova. Cei de la Șor au calificat gestul drept un abuz.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat