Ile (FIHR): În lipsa voucherelor turistice, mulţi români vor face turism în străinătate

Ile (FIHR): În lipsa voucherelor turistice, mulţi români vor face turism în străinătate

În lipsa voucherelor turistice pentru anul curent, mulţi români vor alege să facă turism în străinătate în 2021, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, la finalul întrevederii pe care liderii patronatelor din HoReCa au avut-o cu ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

Liderul FIHR a mai apreciat şi că există riscul ca acele unităţi turistice care în ultimii ani au ales să se fiscalizeze pentru a putea încasa vouchere de turism să revină în zona de evaziune fiscală.

"Există un risc semnificativ ca multe din unităţi, în această disperare, să treacă din nou la economia gri sau neagră - noi evităm pe cât se poate acest lucru. Mai există riscul ca mulţi turişti să plece în alte ţări, pentru că vom intra într-o concurenţă acerbă, o dată ce restricţiile se vor ridica, şi din păcate noi nu suntem nici aici în linia fruntaşă a ridicării restricţiilor, drept urmare credem că mulţi români vor alege să plece în străinătate în lipsa acestor vouchere şi considerăm că statul trebuie să găsească repede o formulă prin care să-şi respecte promisiunea de a acorda vouchere şi în 2021. În industria hotelieră, circa 15-20% dintre turişti plăteau cu vouchere de vacanţă, dar sunt sectoare, cum ar fi agenţiile de turism şi agenţiile balneare, unde procentul e mai mare", a afirmat Călin Ile.

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a subliniat că sectorul turistic nu a primit sprijin suplimentar de la Guvern în comparaţie cu alte domenii economice.

"Industria s-a unit astăzi ca o reacţie de disperare, mâine e partea a doua, acest protest la care ne-am raliat cu toţii şi în care angajaţii noştri vor ieşi în faţa unităţilor. În această întâlnire am vrut să atragem atenţia că industria noastră nu a fost tratată corect în acest 11 luni de pandemie, în ciuda impresiei generale că au existat foarte multe forme de ajutor pentru turism. Acest lucru nu este adevărat, turismul a beneficiat de exact aceleaşi măsuri de care a beneficiat întreaga economie, deşi sectorul nostru a căzut cu 65%, faţă de economie, care a căzut doar cu 10%. Asta a dus la un nivel de disperare în rândul operatorilor, drept urmare mâine lumea iese în stradă", a precizat Călin Ile.

În urma discuţiei cu ministrul Economiei, liderul patronatelor din hoteluri şi-a exprimat speranţa că după adoptarea bugetului pe acest an operatorii din turism vor putea accesa schema de ajutor privind capitalul de lucru pentru companiile afectate de restricţii.

"Referitor la Măsura 2 (Granturi pentru capital de lucru, n.r.), domnul ministru a spus că imediat ce Bugetul va fi votat această schemă va fi urgentată, e în priorităţile dumnealui, în priorităţile Guvernului, cred că va mai dura circa 10 zile până când Bugetul va trece şi sperăm că pe urmă cei 16.000 de operatori care au fost agreaţi vor primi banii cât de repede", a menţionat Călin Ile. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, la București, Umbrărescu a turnat deja asfalt pe singurul tronson de centură unde lucrează români

2 Un general ceh le dă vești proaste ucrainenilor: Tancurile Leopard sunt supraevaluate și nu sunt o „armă minune”

3 Șucu și Copos cu nevestele...

4 Incredibilă poveste /

5 ULTIMA ORĂ Simonei Halep i-au fost refuzate ultimele probe depuse la proces!