
Ilie Bolojan face radiografia cheltuielilor exagerate ale statului: „A fost tolerată o zonă de clientelă politică, de lipitori. Există riscul să nu mai putem plăti pensiile și salariile”
Premierul Ilie Bolojan a explicat joi seara, la Antena 3 CNN, de ce a fost nevoie de anunțatul pachet de măsuri fiscale care a generat proteste.
UPDATE Ilie Bologan le-a transmis un mesaj românilor
„Îi rog pe români să aibă încredere că vom trece peste această perioadă (...). Când țara are nevoie să îți asumi răspunderea, nu poți să dezertezi. (...) Mă bazez pe antreprenorii români și pe oamenii din sectorul public care înțeleg că trebuie să facem acest efort”, a spus șeful Guvernului.
UPDATE „România nu își pune problema să intre în război”
Referitor la temerile potrivit cărora România ar urma să intre în război și la dezinformările potrivit cărora tinerii români ar urma să fie trimiși să lupte în Ucraina, premierul a explicat:
„Nu am crezut că zona de dezinformare are efecte puternice (...). România nu își pune problema să intre în război.
România trebuie să-și consolideze apărarea. Apărarea este ca serviciul de termoficare, nu se vede (...). Și costă. De ce ducem bani la Apărare?! Suntem o țară din flancul NATO, o țară din Europa de Est, și nu ne putem aștepta ca alte țări, ca Statele Unite, să ne asigure o umbrelă de protecție, fără ca noi să nu creștem cheltuielile de apărare!”.
UPDATE Ilie Bolojan a afirmat că nu vrea să intre într-o dispută cu fostul prim-ministru Marcel Ciolacu
Ilie Bolojan a comentat recentele afirmații ale fostului premier Marcel Ciolacu dintr-o postare pe Facebok, în care s-a întrebat: „Frica de 'junk' - motiv pentru austeritate oarbă?!”.
„Nu o să intru într-o dispută și, în genera,l am evitat tot timpul să intru în dispute legate de puncte de vedere sau altele. Eu doar pun următoarele întrebări. Atunci când apare la orizont funcția de premier al României în general este o efervescență cine să o ocupe. Dacă totul este atât de bine, de ce, cum să vă spun, n-a fost niciun entuziasm să fii premierul României în această perioadă? Mai ales după alegeri, când nu ai o perspectivă hai să spunem îngrijorătoare. Să știți că nici ministrul de Finanțe n-a fost mare entuziasm să fie cineva în această perioadă. Dacă totul este în bună regulă, oare de ce plătim cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, avem cel mai mare deficit și suntem în situația în care suntem?”.
Bolojan a admis că în ultimii ani România a progresat în multe zone și a recuperat întârzieri, subliniind totodată că situația în care suntem este generată de un cumul de decizii de guvernare „nu „doar într-un an, ci de-a lungul multor ani care ne-au dus în această situație”.
„Cred că primul lucru pe care trebuie să-l învățăm din această situație este să nu mai repetăm greșelile care s-au făcut în anii anteriori. Dacă ne asumăm fiecare dintre noi responsabilitatea pentru această situație - și eu mi-am cerut scuze de la cetățenii României pentru situația în care este țara noastră - atunci cred că avem șansa să înțelegem ce trebuie făcut, să ținem un anumit echilibru în asta și să trecem România prin această situație dificilă”, a afirmat Ilie Bolojan, citat de Agerpres.
Șeful executivului a fost întrebat dacă premierii din ultimii cinci ani ar trebui să-și ceară scuze.
„Fiecare face ceea ce crede de cuviință”, a răspuns Ilie Bolojan.
„Eu personal am considerat că fiind din lumea politică, care a administrat România în acești ani, trebuie să facă acest lucru față de cetățenii țării noastre”, a mai spus premierul.
UPDATE Ilie Bolojan: „Ar trebui, voluntar, să fim reținuți din a uza de toate prerogativele pe care le avem ”
Șeful Executivului a fost chestionat în legătură cu bonusul de pensionare al CCR.
„Este, într-adevăr, o prevedere care permite judecătorilor de la CCR să primească aceste bonusuiri. Nu mi s-a solicitat acest lucru, nu am date legate de bugetul Curții de Conturi, eu cred că în această situație în care ne regăsim astăzi, toți cei de pe poziții de conduceri mai ales cei care avem niște drepturi salariale foarte bune, ar trebui, voluntar, să fim reținuți din a uza de toate prerogativele pe care le avem sau, uneori, din a uza de niște prevederi gândite în nu știu ce perioadă cu mână largă, dar care azi par lucruri care sfidează realitatea.
Toți cetățenii României trebuie să treacă printr-o perioadă care nu va fi foarte comodă, să strângă puțin cureaua. Nu s-a făcut o astfel de solicitare. Mă aștept la niște decizii raționale. inclusiv în acest domeniu.”, a răspuns Ilie Bolojan.
„La un moment dat va lua banii de la stat. E o formă de amânare”
Premierul a explicat ce s-ar întâmpla dacă o solicitare de suplimentare de buget din partea CCR s-ar lovi de un refuz din partea Ministrului de Finanțe.
„Ministrul Finanțelor poate să refuze să facă acest lucru dacă se cere o suplimentare de buget, dar un om care vrea să uzeze de această chestiune, poate să deschidă un proces și la un moment dat va lua banii de la stat. Este o formă de amânare, dar în situația în care e țara noastră azi, ar fi de dorit o atitudine de decență și normalitate la tot ce înseamnă oameni de decizie”.
UPDATE Ilie Bolojan: „Era singura soluție”
Prim-ministrul Ilie Bolojan a explicat cum l-a convins pe președintele Nicușor Dan să accepte creșterea TVA.
„La instalarea acestui guvern, Nicușor Dan mi-a cerut să nu creștem taxtele. Problema este că între această dorință și realitatea bugetară a fost o diferență. Era singura soluție prin care să creezi venituri rapide fără să intri direct în buzunarul oamenilor”, a mai spus Ilie Bolojan la Antena3 CNN.
UPDATE „Ne-au păsuit bazându-se pe angajamentele noastre”
Șeful Guvernului a precizat că faptul că săptămâna viitoare, marți, va avea loc un Consiliu al miniștrilor de finanțe ai Uniunii Europene (ECOFIN), la care România va fi evaluată cu privire la angajamentele pe care și le-a luat ca să își reducă diferența dintre venituri și cheltuieli.
„Pentru că, dacă această acest plan nu este validat, vă puteți imagina că consecințele sunt cele pe care vi le-am prezentat. Și atunci ne-a mai păsuit Comisia Europeană, Ne-au păsuit bazându-se pe angajamentele noastre, pe care, din păcate, o spun cu părere de rău, le-am tot amânat, le-am tot amânat și cei care au făcut școala acum mulți ani de zile își aduc aminte de Petrică și lupul”,a spus Ilie Bolojan
Premierul a explicat că, „în condițiile în care anunț de multe ori că se va întâmpla ceva și nu se întâmplă atunci când chiar se întâmplă acel lucru, nu te mai crede nimeni că se va întâmpla și nu te mai ajută”.
UPDATE lie Bolojan: „A fost tolerată o zonă de clientelă politică, de lipitori”.
Premierul a adăugat că „una din gravele noastre erori în acești ani a fost că am tolerat o zonă de clientelă politică, de lipitori, pe care i-am ajutat și încurajat să ajungă prin Consilii de Administrație. Au perceput-o ca recompensă, nu ca responsabilitate”.
„Au făcut concursuri după chipul și asemănărea lor”, a continuat Ilie Bolojan.
Prim-ministrul a prezentat exemplul companiei Companiaei Naționale Aeroporturi București:
„Și-au făcut contracte blindate care sunt total dezechilibrate. Unii au doar drepturi și statul doar obligații. Au trecut la pasul doi, fiind scăpați de sub contract, și au început să-și mărească indemnizațiile. Avem astfel de situații la Aeroportul Otopeni și alte societăți. În loc să genereze servicii mai bune pentru cetățeni sau încasări mai mari, aceste societăți sunt căpușate. Va fi o prioritate pentru mine ca aceste abordări care depășesc limita bunului simț să fie corectate”.
Știrea inițială
„România a cheltuit mult pe un stat ineficient. Anul trecut, am avut cel mai mare deficit dintre țările europene”, a spus Ilie Bolojan, joi, 3 iulie, în direct la Antena 3 CNN.
Prim-ministrul a explicat:
„La fiecare 100 de lei pe care țara noastră i-a colectat, am cheltuit 130 de lei (...).
Așa cum am mai spus, nicio familie care ani de zile cheltuie cu 30% mai mult decât are câştiguri nu poate să o ducă mult înainte. Merge un an, mai iei un împrumut de la bancă, merge doi ani de zile, dar dacă ani de zile îţi risipeşti banii, trăieşti mult mai bine, la un moment dat îţi vine decontul. Şi deci nu mai putem continua în felul acesta. De ce? Pentru că nu mai suntem împrumutaţi, sau dacă suntem împrumutaţi, suntem împrumutaţi la nişte dobânzi foarte mari. Noi plătim cele mai mari dobânzi din regiune şi din Uniunea Europeană. Mult mai mari decât alte ţări. Toate aceste dobânzi şi credite pe care le luăm afectează bugetul", a spus premierul.
Ilie Bolojan a explicat că, ani la rând, creditorii au avertizat ţara noastră că are probleme mari şi există riscul să nu aibă capacitate de a plăti ratele şi dobânzile.
„Noi am spus: o să corectăm!. Bineînţeles, la termenul pe care ni l-am asumat, n-am corectat. Care este efectul pieţelor? Îţi scad cota de încredere, îţi scad ratingul, efectul, îţi cresc dobânzile. Exact ca un client care n-ai garanţia că îţi returnează creditul. Ce fac băncile? Îi cer asigurări pentru toată suma, îi pun o marjă de dobândă suplimentară, pentru că este un client pe care nu te poţi baza şi atunci îşi iau măsuri de siguranţă.
Asta am făcut şi noi, ne-am angajat, pentru că fondurile europene pe care le primeşte România jumătate sunt granturi, dar jumătate sunt împrumuturi. E adevărat, sunt împrumuturi pe care le luăm la nişte dobânzi foarte mici, de 10 ori mai mici decât plătim noi de pe pieţele curente pe care România le duce în investiţii în infrastructură. Dar ca să primim acel împrumut trebuie să le demonstrăm creditorilor noştri, Comisiei Europene, că suntem în stare să plătim acele datorii", a detaliat premierul.
„Direcția de protocol de la Guvern are 30 de oameni. La Cotroceni sunt 9”
Alte declarații ale premierului:
„Nu acoperim gaura dacă tăiem directorilor salariul cu 70%”.
„Există riscul să intrăm în incapacitate de plată”.
„Peste jumătate dintre pensionari nu vor plăti nimic în plus”.
„Putem reduce cheltuielile în sectorul public”.
„Suntem singura țară unde judecătorii se pensionează la 48 de ani”.
„Media salariilor din sectorul public este mai mare ca în privat”.
„Avem o Direcție de reziliență. Le e greu să spună la ce lucrează!”.
„Există riscul să nu mai putem plăti pensiile și salariile”.
„La unele instituții trebuie redus personalul”.
„Direcția de protocol de la Guvern are 30 de oameni. La Cotroceni sunt 9”
„A fost o competiție de inventat sporuri la stat”.
„Nu scad salariile profesorilor. Vor preda cu două ore în plus. Norma didactică de la noi este printre cele mai mici din Europa”.
Știre în curs de actualizare
Sursa: adevarul.ro