Ilie Botoș la DNA: Am aflat de accidentul polițistului Gigină a doua zi

Ilie Botoș la DNA: Am aflat de accidentul polițistului Gigină a doua zi

Fostul procuror general al României Ilie Botoș s-a prezentat joi la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), unde a fost audiat în calitate de martor în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină.

"Am fost audiat în calitate de martor, pentru precizări tehnice legate de cauza în care este cercetat domnul vicepremier Gabriel Oprea", a declarat, la ieșirea din DNA, Ilie Botoș, care a fost secretar de stat în MAI în acea perioadă.

El a adăugat că nu este un martor "surpriză", fiind fost propus pentru audiere de avocații aflați în cauză.

Întrebat de jurnaliști dacă a vorbit cu șeful de dispozitiv despre accident, Botoș a precizat că nu erau în sarcinile sale aspecte legate de dispozitiv.

Ilie Botoș a precizat că a aflat de accidentul polițistului Gigină "a doua zi".

Întrebat dacă în perioada în care a fost procuror general al României, miniștrii de Interne aveau dreptul la coloană oficială, Botoș a răspuns: "Eu nu am avut coloană oficială. Miniștrii de Interne, având în vedere situația operativă, puteau să beneficieze, la fel cum beneficiază și acum, în condițiile legii".

Pe 6 octombrie, la DNA s-a prezentat și fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

"Am dat o declarație în legătură cu tragicul accident în care a murit polițistul Gigină. Am spus adevărul. Adevărul este că sunt nevinovat, că eram în timpul serviciului. Din păcate, polițistul a căzut în cele trei gropi, care nu erau semnalizate corect, nu erau semaforizate. Nu m-au trimis în judecată. M-am prezentat la Parchet și am dat o declarație. E prima oară când am făcut declarații", a spus Oprea.

Pe 7 decembrie 2016, Gabriel Oprea, Petre Mazilu — administratorul firmei General MPM Impex SRL și Adrian Corcodel — șeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină au fost puși sub acuzare de DNA pentru ucidere din culpă.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliție Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulație în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecință a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a fostului ministru Gabriel Oprea.

Anchetatorii arată că polițistul circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie. Dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că polițistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Procurorii mai susțin că Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și cu încălcarea dispozițiilor legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină.

AGERPRES/(A — autor: Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…

4 Cine este senatorul PSD, Ion Ganea, care a dat peste cap planurile lui Marcel Ciolacu de a amâna alegerile: Fo…

5 ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, administrația centrală se va mut…