Imagini cu sicrie ale luptătorilor Wagner în hangarul unui aeroport din Siberia. Mărturiile familiilor

Imagini cu sicrie ale luptătorilor Wagner în hangarul unui aeroport din Siberia. Mărturiile familiilor

O înregistrare video devenită virală în ultimele zile surprinde mai multe rânduri de cutii de lemn ce par a fi sicrie, iar filmarea ar fi realizată la aeroportul Tolmacevo din regiunea siberiană Novosibirsk, relatează portalul local Siberia.Realities al RFE/RL.

Zeci de cutii de lemn ce par a fi sicrie au atașate documente de deces FOTO RFE/RL

În plan apropiat, se poate observa că lăzile din lemn au atașate documente ce par a fi certificate de deces. Acestea conțin nume de familie și inițiale. În plus, cutiile sunt inscripționate cu serii numerice ce corespund plăcuțelor de identificare aparținând luptătorilor recrutați de gruparea paramilitară Wagner.

Reprezentanții aeroportului Tolmacevo au negat afirmațiile din filmare.

„Este o informație falsă. Incintele care apar în acest videoclip, nu aparțin și nu se află pe proprietatea Aeroportului Tolmachevo”, a declarat un purtător de cuvânt pentru presa rusă.

Oficialii locali nu făcut comentarii asupra imaginilor, dar au confirmat recent că în ultimele săptămâni au murit mai mulți deținuți recrutați de gruparea Wagner pentru a lupta în Ucraina.

Totodată, Siberia.Realities a obținut și confirmări ale familiilor foștilor pușcăriași.

Gherbold. Bureația”, scria într-unul din documentele atașate.

Familia lui Ghennady Gerbold, în vârstă de 39 de ani, din republica siberiană Bureatia, a dezvăluit pentru portalul local al RFE/RL că reprezentați ai grupării Wagner i-au informat inițial cu privire la moartea acestuia în luptele alături de mercenari și, ulterior, că trupul a fost adus la Novosibirsk.

Creștere bruscă a numărului de victime

Presupusa înregistrare video de la Novosibirsk survine în contextul în care numeroase relatări indică faptul că pierderile rusești au crescut dramatic în ultimele săptămâni.

Serviciul rusesc al BBC relata la începutul acestei luni că, în primele două săptămâni din februarie, că numărul soldaților ruși uciși în Ucraina a crescut de cinci ori față de luna precedentă.

Citând oficiali americani de rang înalt, New York Times scria la 2 februarie că luptele din jurul Bahmut au provocat o creștere bruscă a numărului de victime rusești. Lupte înverșunate se duc de mai multe săptămâni atât în preajma Bahmut, cât și în orașele învecinate Soledar și Vuhledar.

Rudele foștilor deținuți spun că au îndoieli că aceștia au plecat de bunăvoie pe front și că au avut senzația că se feresc să le dea detalii despre recrutarea lor.

Mărturiile familiilor

Olesia Gherbold a declarat că ultima convorbire pe care a avut-o cu fratele ei înainte să fie trimis în Ucraina a fost la 27 noiembrie. Bărbatul era încarcerat la Colonia Penală nr. 8 din regiunea Omsk și ispășea o condamnare pentru crimă.

Mi-a jurat că nu ar merge niciodată în Ucraina. Pe 28 noiembrie, a doua zi, a dispărut, a încetat să mai comunice. Iar pe 29 noiembrie, colonia penală m-a informat cu privire la «plecarea» lui”, a povestit ea, adăugând că eforturile sale ulterioare de a da de el s-au lovit de un zid de tăcere.

Desigur, am încercat la Serviciul Federal Penitenciar, dar era ca și cum el nici nu ar fi existat, pentru că nu era nimeni cu acest nume'", a povestit Olesia Gherbold, adăugând că apelurile sale către Ministerul rus al Apărării au rămas fără răspuns.

Abia la începutul lunii decembrie a aflat fratele ei fusese recrutat de Wagner și că se afla undeva în Ucraina.

În vara anului 2022, fondatorul organizației, Evgheni Prigojin , un om de afaceri care a făcut nouă ani de închisoare în perioada sovietică, a recrutat personal condamnați oferindu-le grațierea dacă supraviețuiesc șase luni în Ucraina. La 9 februarie, Prigozjin a anunțat că Wagner nu mai recruteaază deținuți.

Sicriele au înscris codul numeric al recruților Wagner

Sicriele au înscris codul numeric al recruților Wagner

La 11 decembrie, Ghennadi a luat legătura cu sora sa pentru prima dată de când se afla pe front.

„A fost un apel rapid. Mi-a cerut să-i dictez datele pașaportului pentru ca banii pe care îi câștigase pentru «munca» să îmi fie trimiși imediat”, a povestit Olesia Gerbold, adăugând că fratele ei a lăsat în urmă doi copii mici.

„L-am întrebat cum de a ajuns în Ucraina. Pentru ce? Nu mi-a răspuns și am înțeles că se temea că ar putea fi ascultat. Cred că a fost luat cu forța pentru a [lupta în] război. Cum a ajuns acolo și de ce rămâne un mister pentru noi”.

Sicriele ar aparține deținuților recrutați de Wagner

La începutul lunii februarie, Oleisa a fost anunțată că fratele ei a murit, fără a i se oferi alte detalii.

Au spus că sicriul va fi adus la Novosibirsk. Deschideți-l și verificați dacă este al vostru sau nu", a spus ea cu amărăciune, adăugând că trupurile a cel puțin doi alți deținuți din aceeași colonie penală au fost înapoiate.

În videoclipul care se presupune că a fost filmat pe aeroportul din Novosibirsk, un alt document conține numele lui Serghei Iumașev.

Siberia.Realities a reușit să reconstituie că Iumașev avea 39 de ani și era din satul Arshanovo, din regiunea siberiană Hakassia.

Iumașev a murit pe 27 ianuarie în luptele din jurul Bahmut. Oficialii locali din Hakassia au confirmat moartea sa la 22 februarie, adăugând că acesta servea în cadrul forței de mercenari Wagner la momentul respectiv.

Întregul sat știe că a murit", a declarat pentru RFE/RL un fost coleg de clasă al lui Iumașev.

Acea ispășea o pedeapsă pentru trafic de droguri și acumulase datorii în valoare de 75.000 de ruble (986 de dolari).

La 22 februarie, autoritățile din Hakassia au confirmat moartea altor trei foști deținuți locali au murit probabil tot după ce participaseră la luptele din Ucraina. Cunoscuții și rudele au confirmat.

Viktor Fisher în vârstă de 30 de ani, ai cărui părinți muriseră în copilărie, fusese încarcerat pentru mai multe condamnări legate de droguri.

"Da, Vitka a murit acolo", a declarat un prieten al lui Fisher pentru RFE/RL.

Era genul de tip care din copilărie intra și ieșea din închisoare. Dar era mai mult sau mai puțin inofensiv. Pun pariu că a fost forțat să meargă [să lupte cu Wagner în Ucraina], pentru că nu era ca și cum ar fi executat o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Atunci, ar fi fost de înțeles".

Un alt deținut, Vladimir Rakhmonov avea mai multe condamnări pentru jaf, ultima dată în iulie 2022, când a fost găsit vinovat de furtul a 8.000 de ruble (105 dolari) și a primit o pedeapsă de 13 luni de închisoare.

Autoritățile din Hakassia au confirmat, de asemenea, că Aleksandr Niudikov, în vârstă de 45 de ani, un alt rezident și fost deținut, a murit recent în timp ce lupta alături de recruții Wagner în Ucraina.

În ianuarie 2019, Niudikov, pe atunci maior în armata rusă care servea în orașul Murmansk din regiunea arctică, a fost condamnat la 10 ani și jumătate de închisoare de către un tribunal militar după ce a fost găsit vinovat că și-a înjunghiat mortal soția într-un acces de furie pe când era în stare de ebrietate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”