Imagini din satelit cu un submarin nuclear chinezesc care intră într-o bază militară subterană

Imagini din satelit cu un submarin nuclear chinezesc care intră într-o bază militară subterană

Imagini din satelit înfățișând ceea ce pare a fi un submarin nuclear chinezesc, în apropierea unei baze militare subterane de pe insula Hainan din Marea Chinei, au apărut vineri pe internet, scrie  CNN . Imaginile furnizate de compania americană de imagistică Planet Labs au apărut mai întâi pe contul social media al Radio Free Asia, prezentând un submarin care pare să intre într-un tunel subteran de la baza navală Yulin.

Drew Thompson, fost oficial al Departamentului american al Apărării, a spus că este un moment unic.

„E neobișnuit ca un satelit comercial să se afle deasupra acestui punct chiar la momentul potrivit” într-o zi fără nori, a spus Thomson.

Ceea ce nu este neobișnuit este baza militară subterană, mai scrie CNN. Este una din modalitățile prin care Beijingul își ascunde tehnica militară, fie că e vorba de submarine, fie că e vorba de sisteme de rachete.

„Chinezii au o experiență nemaipomenită în a construi structuri subterane. face parte din cultura lor strategică”, a mai observat Thomson.

Baza militară Yulin, situată în extremitatea sudică a insulei Hainan, la circa 470 km sud-vest de Hong Kong, este una principalele baze care găzduiesc navele marinei chineze.

Submarinul Tip 093 este unul dintre submarinele avansate ale Chinei, care în prezent dezvoltă o versiune mai mare și mai performantă a sa, Tipul 093B. Experții susțin că armata Chinei deține șase astfel de submarine, dezvoltate să atace alte submarine sau nave de suprafață. 

submarin 093 Submarin chinezesc fotografiat din satelit. Sursa foto: Planet Labs

 

 

 


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…