Imagini inedite cu șeful spionajului din Ucraina

Imagini inedite cu șeful spionajului din Ucraina

Deși Crimeea ucraineană este ocupată din 2014, Direcția Principală de Informații de la Kiev (GUR) a condus și continuă să desfășoare operațiuni speciale în peninsula capturată de ruși.

Din august 2023, operațiunile GUR din Crimeea au devenit larg discutate, dar acestea nu sunt primele raiduri de acest fel. Prima operațiune cunoscută pe scară largă a fost efectuată în 2016.

Raidul lui Kirill Budanov în Crimeea

În august 2016, grupul de sabotaj GUR aflat la comanda, la acea vreme, maiorului Kirill Budanov a fost aruncat în Crimeea. Informații despre operațiune au fost difuzate în mass-media rusă. Potrivit Federației Ruse, comandoul ucrainean, format din 5 luptători, a ajuns pe coasta de vest a Crimeei. Sarcina ar fi fost să efectueze sabotaje pe aerodromul Dzhankoy.

Potrivit unor surse ucrainene, grupul operativ a fost nevoit să facă un depozit de arme în locuri special pregătite în apropierea obiectivelor ocupanților. Armamentul era necesar pentru alte grupări, care trebuiau să funcționeze în cazul unui război la scară largă cu Federația Rusă.

Operațiunea nu a fost finalizată complet. Inamicul a reușit să afle că grupul este pregătit pentru o operațiune în peninsulă.

Unitatea specială rusă „Pennant” a căzut într-o ambuscadă care se pregătea pentru GUR. Drept urmare, luptătorii ucraineni l-au ucis pe locotenent-colonelul „Vympel” Roman Kamenev, încă doi ocupanți au fost răniți. După aceea, luptătorii GUR au început să se retragă pe coasta Ucrainei. În timpul retragerii, Semen Sychov, un caporal al Regimentului 247 de Asalt Aeropurtat al Forțelor Armate ale Federației Ruse, a fost împușcat. Potrivit versiunii ucrainene, el a murit.

În urma operațiunii, nu au existat pierderi din partea GUR. Serviciul de informații al Federației Ruse (FSB) i-a reținut pe Evgheni Panov și Andrei Zakhtei, care, potrivit Federației Ruse, erau agenți ai GUR și trebuiau să se întâlnească cu luptători ucraineni.

În 2019, în timpul unei încercări de a instala un dispozitiv exploziv pe mașina lui Kyryll Budanov, Alexei Lomak a fost reținut. El a fost fie recrutat, fie a fost angajat al serviciilor speciale ale Federației Ruse. Potrivit lui Budanov, Lomak a fost schimbat cu luptători ucraineni.

Kyrylo Budanov a dezvăluit recent că a trebuit să înoate pentru a fugi de ruși. Cu toate acestea, el a declarat că nimeni nu a fost ucis.

"Toți cei care au fost acolo, toți au scăpat, toți sunt sănătoși. Ceva a mers prost cu cei care voiau să ne captureze.” a spus Budanov.



Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat