Îmbătrânirea nu se petrece într-un ritm constant, ci în salturi, cu vârfuri la 34, 60 si 78 de ani/Studiu

Îmbătrânirea nu se petrece într-un ritm constant, ci în salturi, cu vârfuri la 34, 60 si 78 de ani/Studiu

Prin analiza unor proteine specifice din plasma sanguina s-ar putea afla informatii importante referitoare la starea de sanatate a unei persoane si la ritmul de imbatranire al acesteia, conform unui studiu realizat in Statele Unite si citat vineri de UPI.

O echipa de cercetatori americani a analizat esantioane de plasma sanguina prelevate de la peste 4.200 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 95 de ani si a identificat o asociere intre 373 proteine si imbatranire.

"Se cunoaste de mult timp ca evaluarea anumitor proteine din sange poate oferi informatii cu privire la starea de sanatate a unei persoane - lipoproteine pentru sanatatea cardiovasculara, de exemplu", a explicat autorul principal al studiului, Tony Wyss-Coray.

"Dar nu s-a consemnat faptul ca numeroase niveluri diferite de proteine - aproximativ o treime dintre cele analizate - se modifica in mod considerabil odata cu inaintarea in varsta", a adaugat specialistul, codirector al Centrului pentru Cercetarea Bolii Alzheimer de la Universitatea Stanford din California, intr-un comunicat de presa emis de institutie.

"Proteinele sunt caii de povara ai celulelor corpului, iar atunci cand nivelurile lor relative sufera modificari substantiale, inseamna ca si tu te-ai schimbat", a indicat Wyss-Coray. "Analiza a mii (de proteine) din plasma ofera o imagine a ceea ce se intampla in tot corpul", a adaugat cercetatorul.

Concluziile sugereaza ca imbatranirea fizica nu se petrece intr-un ritm constant, ci inegal si prezinta trei varfuri distincte - la varstele de 34, 60 si 78 de ani.

 


La aceste varste, exista cresteri abrupte ale nivelurilor de proteine din sange, cu schimbari vizibile, potrivit oamenilor de stiinta.

In cele din urma, un test de sange care sa vizeze aceste proteine ar putea identifica persoanele cu un ritm mai rapid de imbatranire decat in mod normal si cu risc crescut de a dezvolta afectiuni asociate varstei, cum ar fi Alzheimer sau bolile de inima.

Un astfel de test ar putea contribui, de asemenea, la identificarea medicamentelor sau altor factori care incetinesc sau accelereaza imbatranirea, au notat autorii studiului.

Insa, orice utilizare clinica a unui astfel de test de sange mai are cel putin cinci pana la zece ani pana la concretizare, au remarcat cercetatorii.

Studiul a fost publicat pe data de 5 decembrie in jurnalul stiintific  Nature Medicine .


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...