IMPERIUL FINANCIAR din spatele şcolilor „Lumina“. Afaceriştii atacaţi de oamenii lui Erdogan „învârt“ SUME COLOSALE în România

IMPERIUL FINANCIAR din spatele şcolilor „Lumina“. Afaceriştii atacaţi de oamenii lui Erdogan „învârt“ SUME COLOSALE în România

10 unităţi de învăţământ, plasate în diverse oraşe din România, funcţionează sub egida „Lumina“, afacerea fiind controlată de mai mulţi cetăţeni turci. În spatele şcolilor se află o societate pe acţiuni şi o fundaţie ce au avut, doar în 2015, un profit de aproximativ 10 milioane de lei, dezvăluie  Adevărul.

Grupul de şcoli de sub egida „Lumina“ a fost obiectul unor atacuri dure ale reprezentanţilor diplomaţiei turce din România, care au susţinut că acesta ar fi controlat de principalul oponent al preşedintelui turc, Fethullah Gülen. Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş, a reacţionat după tentativa de lovitură de stat de stat din Turcia, despre care administraţia de la Ankara a acuzat că ar fi fost pusă la cale de Gülen, un cleric turc autoexilat în SUA, considerat pricipalul combatant al preşedintelui Recep Erdogan.

„Acest imam are două feţe. Una încearcă să arate că protejează şcolile, inclusiv în România - au 11 şcoli în România -, organizaţii umanitare. De asemenea, când vorbeşte pentru presa străină transmite mesaje de prietenie, toleranţă etc. Dar partea întunecată a sa... el vorbeşte în limba turcă şi întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci să ajungă la cârma instituţiilor“, a spus Ertaş.

Ulterior, invitat la „Adevărul Live“, ambasadorul a completat cele spuse anterior la o emisiune televizată, spunând că nu acuză în mod specific vreo şcoală deţinută de grupul „Lumina“ şi că respectă decizia părinţilor care îşi trimit copii la aceste unităţi de învăţământ. „Nu am făcut acuzaţii specifice asupra unei şcoli anume. Nu este treaba mea să judec ce fac ei. Eu respect decizia părinţilor care şi-au dus copiii acolo. Nu vreau să le rănesc sentimentele, pentru că e alegerea lor. Dar noi susţinem că aceşti oameni (n.r. - guleniştii) sunt periculoşi şi pot acţiona nebuneşte. Dacă nu au relaţii cu Gulen, pot veni să ne spună. Dar ei nu pot să vină. Nu e vorba doar de şcoli, ci şi de organizaţii caritabile. Din păcate, în ochii noştri, aceşti oameni sunt periculoşi“, a detaliat Ertaş.

Cine se află în spatele şcolilor

Cele 10 şcoli despre care demnitarii turci spun că ar fi controlate de mişcarea Gülen, a clericului turc cu acelaşi nume, sunt controlate juridic de o societate pe acţiuni şi o fundaţie. Sociatatea pe acţiuni „Lumina Instituţii de Învăţământ“, cu sediul social în Constanţa, a fost înfiinţată în 1993 şi deţine 9 dintre cele unităţi de învăţământ.

Este vorba de două licee, în Bucureşti şi Constanţa, o şcoală internaţională cu învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, şase şcoli cu învăţământ preşcolar şi primar (Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Ploieşti şi Cluj).

„Lumina Instituţii de Învăţământ“ SA este o societate pe acţiuni şi are un capital subscris de 2,3 milioane de lei, având următorii acţionari: Ozdemir Murat (cetăţean turc, născut în Germania), Sali Chousein Chatzi (cetăţean grec), Akyol Hamdi (cetăţean turc), Goktaş Fatih (cetăţean turc), Gokcel Ragip (cetăţean turc), Fatih Gursoy (cetăţean turc), Huseyin Padem (cetăţean turc). Numele unora dintre aceştia apar şi în conducerea administrativă a societăţii, acestora adăugându-li-se şi Altun Berdihan, director adjunct al „Lumina Instituţii de învăţământ“ şi directorul şcolii Spectrum Iaşi.

Conform datelor financiare de la Ministerul Finanţelor, firma a raportat pentru anul 2015 un număr de 492 de angajaţi şi un profit brut de aproape 6 milioane de lei. În acelaşi an, cifra de afaceri a societăţii a fost de 41 de milioane de lei, în timp ce doar activele imobilizate s-au ridicat la 106 milioane de lei. Cea de-a 10 unitate de învăţământ dintre cele nominalizate de ambasadorul turc este o „Universitatea Europei de Sud-Est Lumina“ din Bucureşti, ce funcţionează sub egida Fundaţiei „Lumina Instituţii de Învăţământ“.

Fundaţia îi are în conducere pe Katirci Salih, Karahoz Ali Riza şi Oz Mustafa, are sediul în Bucureşti şi a fost autorizată în 2008. Pentru anul 2015, a transmis Ministerului Finanţelor că a avut 290 de angajaţi şi un profit de 3,7 milioane de lei.

Reacţia reprezentanţilor „Lumina“

Persoanele acuzate de ambasadorul turc resping cu vehemenţă acuzaţiile care li se aduc, susţinând că ar putea chiar să îl dea în judecată. Iulia Nueleanu, din cadrul Departamentului de Comunicare al „Lumina Instituţii de Învăţâmânt“, a transmis corespondentului Adevărul  că şcolile de sub egida „Lumina“ nu au legătură cu partide sau ideologii politice, precizând că la aceste unităţi de învăţământ nu se desfăşoară acţiuni cu caracter religios.
Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 Așa arată prostia made in Rusia...

3 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

4 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

5 Foarte interesante amănunte!