În ce poziție este bine să dormi când ai dureri lombare, ca să te poți odihni bine

În ce poziție este bine să dormi când ai dureri lombare, ca să te poți odihni bine

Unele dureri de spate sunt mai acute și mai dureroase decât altele și pot afecta grav calitatea somnului. O poziție de somn bine aleasă poate fi de mare ajutor persoanelor care nu se pot odihni din cauza durerilor lombare.

Somn. FOTO Shutterstock

Un sondaj Casper-Gallup din 2022 făcut în SUA arată că doar trei din zece adulți americani au declarat că au un somn „excelent" sau „foarte bun" în fiecare noapte Potrivit USA TODAY , citată de yahoo.com.

Printre cauzele apentru care ceilalți nu se odihnesc se numără apneea de somn, insomnia, întreruperile nocturne, teama de întuneric, sindromul picioarelor neliniștite și tulburările de somn, dar și durerile lombare .

Când durerile lombare devin acute, somnul este foarte dificil. Stephen Dering, PT, specialist clinic ortopedic la Massachusetts General Hospital, arată cum apare pierderea somnului din cauza durerii și legătura cu anatomia coloanei vertebrale

„Modul în care vă poziționați noaptea afectează alinierea coloanei lombare și, astfel, poate afecta presiunea exercitată asupra structurilor sensibile la durere pe parcursul nopții", explică Dering.

Ce e de făcut

Un mit comun este acela că statul la pat este un remediu bun pentru durerile de spate și în timpul zilei. O anumită odihnă poate fi cu siguranță utilă, însă medicii nu recomandă, în majoritatea cazurilor de dureri de spate, statul îndelung în pat atât noaptea cât și ziua, pentru că activitatea și mobilitatea sunt, de obicei, esențiale pentru recuperare.

Insuficiența mișcării în timpul zilei poate slăbi mușchii de bază și poate limita fluxul sanguin, iar exercițiile de întărire și întinderile sunt importante pentru recăpătarea stabilității coloanei vertebrale.

Cum ar trebui să dormiți când aveți dureri lombare?

Există modalități dovedite de îmbunătățre a calitatățiii somnului în prezența durerii lombare.

Medicamentele împotriva durerii administrate la recomandarea medicului sau aplicarea de gheață pot fi utile, dar de ajutor pot fi și simplele ajustări ale poziției de dormit, cea mai bună modalitate de a ușura presiunea asupra spatelui.

Deși potrivit lui Dering, nu există <<cea mai bună>> poziție de somn general valabilă, există totuși, „modalități de a modifica pozițiile de somn în prezența durerilor lombare”.

Folosirea unei perne suplimentare ar putea fi de ajutor. Andrew Frost, PT, kinetoterapeut practicant la Intermountain Health din Salt Lake City, spune că, în locul unei perne, unii oameni preferă folosirea unui prosop rulat, care este mai tare, iar alții aleg să doarmă într-un fotoliu înclinat. Toate aceste metode pot reduce durerile de spate pe timp de noapte.

Dacă vi se pare dureroasă situația în care dormiți în prezent, gândiți-vă la modul în care este poziționată coloana vertebrală, apoi gândiți-vă la diferite modalități de a schimba mediul de dormit pentru a aborda unul dintre aceste aspecte ale poziționării", recomandă specialistul el, potrivit USA TODAY

Soluțiile sunt la îndemână

Așadar, dacă suferiţi de dureri în zona lombară, dormitul într-o poziţie înclinată vă poate ajuta . Acest lucru va scădea presiunea la nivelul zonei afectate. Poziţionaţi o pernă sau două la spate pentru a crea suficient sprijin pentru curbura naturală. Pentru mai mult confort, aşezaţi două perne sub genunchi şi picioare sau un prosop rulat!

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?