În ciuda manifestațiilor și a unei petiții, May menține invitația făcută lui Trump de a vizita Regatul Unit

În ciuda manifestațiilor și a unei petiții, May menține invitația făcută lui Trump de a vizita Regatul Unit

O petiție, semnată de mai mult de 1,5 milioane de persoane, cerea luni anularea vizitei de stat a lui Donald Trump, prevăzută în 2017 în Regatul Unit, dar prim-ministra britanică Theresa May a refuzat să cedeze, transmite AFP.

"Am trimis o invitație (...) acestă invitație este menținută", a declarat, la finalul zilei, May, într-o conferință de presă la Dublin.

În timp ce aceasta se afla în capitala irlandeză, zeci de mii de manifestanți, potrivit unei surse din poliție, s-au reunit în fața reședinței sale londoneze, cu scandări precum "Rușine Theresa May" și pancarte proclamând: "Nu rasismului, nu lui Trump".

"Mă pronunț ferm contra vizitei lui Trump, sunt de asemenea dezamăgită de răspunsul guvernului (britanic) la acțiunile sale, comparativ cu cel al altor lideri europeni", a declarat pentru AFP Annette Connors, o manifestantă de 41 de ani.

Mai multe alte demonstrații au fost organizate în țară, în special la Manchester sau Edinburgh.

Euforia s-a stins rapid în Regatul Unit după mândria oamenilor de a-și vedea prim-ministrul devenind primul conducător străin ce a fost primit vineri la Washington, de noul președinte al SUA.

Refuzul, într-un prim moment, al șefei guvernului conservator de a critica decretul președintelui american Donald Trump privind imigrația a declanșat un torent de proteste.

Un comunicat al Downing Street a corectat lucrurile în noaptea de sâmbătă spre duminică. Dar, pentru mulți, răul era deja făcut, iar doamna May a continuat să fie acuzată, chiar și în propria tabără, că a sacrificat drepturile omului în beneficiul "relației speciale" cu Washingtonul.

Emily Thornberry, însărcinată cu Afacerile Externe în cadrul opoziției laburiste, și-a exprimat regretul că Theresei May i-au trebuit "38 de ore pentru a avea curajul de a spune ceea ce toată lumea a spus încă de vineri".

Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, a reafirmat că el consideră decretul anti-imigrație a lui Donald Trump o "eroare", dar a subliniat de asemenea "importanța crucială" a legăturilor dintre Londra și Washington.

Printr-un ordin executiv, Donald Trump a suspendat vineri pentru o perioadă de patru luni admiterea de refugiați în Statele Unite și a interzis temporar, timp de trei luni, sosirea cetățenilor din șapte țări majoritar musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...