În Myanmar a fost vândut jad în valoare de 530 milioane de euro la târgul anual

În Myanmar a fost vândut jad în valoare de 530 milioane de euro la târgul anual

Peste 530 milioane de euro au fost investite în jad și pietre prețioase în timpul târgului anual de vânzări din Myanmar, care a atras în principal cumpăratori chinezi, foarte prezenți în această industrie cunoscută pentru condițiile deplorabile de lucru, informează agenția France Presse (AFP).

Evenimentul, singura perioadă de vânzări oficiale din această țară, a atras în capitala birmaneză aproape 900 de companii chineze timp de 12 zile, potrivit guvernului.

"În acest an a existat mai puțin de jad expus decât anul trecut și astfel sumele tranzacționate au fost mai mici", a explicat pentru AFO Than Zaw de la societatea naționala Myanmar Geme Enterprise, fără să precizeze cifrele de vânzare de anul trecut.

Au fost achiziționate sute de plăci de jad pentru un total de 527 milioane de euro și au fost cheltuite încă circa șase milioane de euro pentru pietre prețioase și perle.

Locul în care se găsește jad în Myanmar se află în partea de nord a țării, în regiunea Hpakant.

Myanmar atrage profituri mari din prezența masivă a pietrelor prețioase în subsolul regiunilor miniere.

În 2014, țara a vândut jad pe piața mondială de aproape 27,5 miliarde de euro, de zece ori mai mult decât cifrele oficiale, potrivit unui raport publicat în octombrie 2015 de organizația neguvernamentală Global Witness. Această sumă reprezintă aproape jumătate din produsul intern brut al țării, care rămâne una dintre cele mai sărace din Asia de Sud-Est.

Numai în China, potrivit cifrelor oficiale de la Beijing, Myanmar a exportat jad în valoare de peste 12 miliarde de dolari (10,6 miliarde euro) în 2014.

Mii de muncitori săraci din Myanmar pleacă în această regiune de la granița chineză pentru a încerca să găsească bucăți de jad neglijate de buldozere și excavatoare, o activitate necontrolată la care autoritățile și companiile închid ochii, relatează AFP.

În acest context, alunecările de teren din jurul minelor sunt comune în partea de nord a țării unde peisajul este acum lunar din cauza transformărilor provocate de excavări, cu ignorarea problemelor de mediu.

Jadul este, de asemenea, o sursă importantă de venit pentru Kachin Independence Army (KIA), unul dintre cele mai active grupuri etnice armate, foarte activ în luptele cu guvernul central, mai notează AFP.

AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

2 „Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial”

3 VIDEO Cabaret în 1985 la barul Melody din Mamaia. În imagini apare și Viorel Păunescu

4 Noi amănunte din culisele „afacerii” fraților Tate

5 Profesorul Vlad Ciurea / „E un fapt real legătura dintre creierul uman şi credinţă”