În Republica Moldova se desfăşoară duminică alegeri locale

În Republica Moldova se desfăşoară duminică alegeri locale

În Republica Moldova au loc duminică alegeri locale generale, primul scrutin electoral după venirea la guvernare a unei coaliţii compuse din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul ACUM (PAS plus PPDA), declarat proeuropean, sub stindardul "dezoligarhizării" republicii, după alungarea de la putere a controversatului lider democrat Vlad Plahotniuc, conform mass-media de la Chişinău.

Alegătorii moldoveni sunt chemaţi să aleagă 898 de primari şi 11.580 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani. Pentru ca alegerile să fie validate, la vot trebuie să participe cel puţin un sfert din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale din fiecare circumscripţie, conform site-ului alegeri.md.

Ca de obicei, principala miză a acestor alegeri o reprezintă funcţia de primar general al Chişinăului. Potrivit sondajelor, principalii favoriţi dintre cei 17 candidaţi înscrişi în cursa pentru fotoliul de edil general al capitalei Republicii Moldova sunt Andrei Năstase, liderul PPDA (proeuropean), şi candidatul socialiştilor, Ion Ceban.

Conform rezultatelor ultimului sondaj dat publicităţii la începutul acestei săptămâni, când se mai puteau face publice anchete sociologice conform legislaţiei în vigoare, cei doi au cele mai multe şanse să acceadă în turul doi al scrutinului, care ar urma să aibă loc la 3 noiembrie.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, 1. 600 observatori naţionali din partea a 11 organizaţii neguvernamentale vor monitoriza alegerile de duminică. De asemenea, Comisia a acreditat 145 de observatori internaţionali din partea a 11 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, a 11 autorităţi electorale străine şi a 3 organizaţii neguvernamentale internaţionale.

În acelaşi timp, Comisia electorală a anunţat că propaganda electorală este strict interzisă în ziua alegerilor şi în cea precedentă ei. În aceste zile nu se permite desfăşurarea sau prezentarea de materiale cu tentă de propagandă electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

De asemenea, concurenţii electorali nu pot efectua virări de sume în/din contul cu menţiunea ''Fond electoral''.

Continuarea propagandei electorale în zilele respective de către mass-media, concurenţi electorali şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează cu amendă.

Pentru scrutinul de duminică au fost tipărite peste 7,8 milioane de buletine de vot, dintre care 6,104 milioane în limba română şi peste 1,688 milioane în limba rusă.

Scrutinul se desfăşoară în baza votului universal, egal, direct, secret şi liber exprimat conform prevederilor constituţionale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria