În trei săptămâni, Rusia pierdut o sută de tancuri și 250 de unități de alte echipamente în luptele din apropiere de Avdiivka

În trei săptămâni, Rusia pierdut o sută de tancuri și 250 de unități de alte echipamente în luptele din apropiere de Avdiivka

Uzura războiului din Ucraina își spune cuvântul. Sunt aproape doi ani de lupte intense, fără pauze, timp în care ambele armate au pierdut un număr uriaș de militari.

Luptele de la Avdiivka din ultimele săptămâni au erodat și mai mult moralul Armatei ruse, care încearcă fără succes să-și securizeze regiunea Donețk din estul Ucrainei, iar pierderile sunt imense.

Se pare că rușii au pierdut la Avdiivka un număr impresionant de echipamente și militari.

Pe parcursul a peste trei săptămâni de atacuri în apropiere de Avdiivka, trupele ruse au pierdut o sută de tancuri și 250 de unități de alte echipamente, se arată în mesajul Brigăzii 47 a Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de UPravda . De asemenea, armata ucraineană a eliminat și rănit aproape 7.000 de invadatori, mai scriu Forțele ucrainene.

Ucraina, afectată de un război lung

Harta frontului de est din Ucraina, la Avdiivka

De partea cealaltă, Armata ucraineană se vede nevoită să intre într-o confruntare pozițională, așa cum recunoștea săptămâna trecută și generalul Zalujnîi.

Contraofensiva de vară a fost mult sub așteptările decidenților politici și militari, iar tragedii ca cele întâmplate la sfârșitul săptămânii trecute - când o rachetă rusească Iskander-M a lovit zeci de militari ucraineni adunați pentru o ceremonie de premiere - afectează și moralul ucrainenilor.

Pe 3 noiembrie, trupele ruse au lovit cu două rachete Iskander-M într-unul dintre satele din prima linie din regiunea Zaporijia. Zeci de militari ucraineni ai Brigăzii 128 de Asalt Montan au fost răniți sau uciși în atac.

Armata a raportat pe rețelele de socializare că, în momentul atacului, luptătorii brigăzii tocmai se aliniaseră — au fost adunați pentru a fi premiați în onoarea Zilei Forțelor de Rachete.

Militarii ucraineni au rămas peste o oră aliniați

Iskander rusesc, foto: Missile Threat, Center for Strategic and International Studies

Potrivit presei ucrainene, deja ies la iveală detalii din minutele premergătoare atacului cu rachete.

Se pare că ceremonia a fost întârziată mai bine de oră întrucât Comandantul Brigăzii 128 de Asalt Montan a întârziat la ceremonie, timp în care militarii au rămas aliniați relatează publicația Hromadske , citând surse din brigadă.

Potrivit unuia dintre interlocutorii publicației, festivitatea de premiere era programată să înceapă la ora 9 dimineața, dar a fost amânată pentru ora 9:30. Militarii se aliniaseră și îl așteptau pe comandant. În jurul orei 10:10 a avut loc un atac rusesc, iar comandantul brigăzii a apărut abia la două minute după lovituri.

Probabil, datorită acestei mari întârzieri, rușii au avut suficient timp să detecteze evenimentul din dronă, să transmită informația și să execute lovitura cu rachete.

Între timp, Comandantul Brigăzii 128, Dmytro Lysyuk, a fost suspendat din funcție.

Practic, cu un singur atac de rachete, rușii au reușit să dea o lovitură serioasă pentru moralul armatei ucrainene.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că tragedia cu moartea în masă a soldaților Brigăzii 128 de asalt montan din regiunea Zaporijia ar fi putut fi evitată. Președintele a subliniat că ancheta este în desfășurare, care ar trebui să dea răspunsuri sincere rudelor soldaților căzuți și societății cu privire la modul în care s-a petrecut tragedia și ale căror ordine au fost greșite.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB