În Turcia se marchează, luni, trei ani de la puciul eşuat

Turcia marchează luni eşuarea unei tentative de răsturnare de la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a cărui ripostă severă continuă într-un ritm susţinut de trei ani de zile, relatează AFP.

O serie de ceremonii, între care discursul lui Erdogan şi inaugurarea unui muzeu la 19:00 GMT la Istanbul, sunt prevăzute de-a lungul zilei pentru a marca '15 iulie', zi nelucrătoare în Turcia.

Pentru Erdogan, aceste ceremonii oferă ocazia de a aduna simpatizanţii în jurul său într-un context dificil, cu o economie falimentară, o înfrângere electorală spectaculoasă la Istanbul luna trecută şi noi tensiuni cu Occidentul, notează France Presse.

Cu trei ani în urmă, în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, facţiuni din armată au încercat să cucerească puterea prin bombardarea unor clădiri-cheie la Ankara şi desfăşurând tancuri pe străzile capitalei şi la Istanbul.

Intervenţia unor elemente loialiste din cadrul forţelor de securitate şi a miilor de susţinători ai lui Erdogan, care au descins în stradă la apelul preşedintelui, a dus la înfrângerea rebeliunii. Aproape 250 de persoane, în afară de pucişti, au fost ucişi.

Ankara îl acuză de orchestrarea puciului pe predicatorul Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan devenit principalul său inamic. Gulen, care trăieşte de 20 de ani în exil în SUA, neagă orice implicare.

La trei ani după evenimente, epurările împotriva presupuşilor susţinători ai predicatorului Gulen continuă într-un ritm susţinut, cu valuri de arestări săptămânale.

În siajul puciului eşuat, Turcia, ţară membră a NATO, s-a distanţat de Occident, acuzat de Ankara de 'lipsă de empatie', şi s-a apropiat de Rusia.

Ceremoniile dedicate puciului eşuat coincid cu noile tensiuni între Turcia şi partenerii săi occidentali în legătură cu achiziţionarea de către Ankara a sistemelor de rachete ruseşti S-400 şi forările turceşti în largul Ciprului, în pofida presiunilor europene. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 „Revoluționarul” Nicolicea, indemnizație de 1.800 de lei. Veteran de război, 560 lei pe lună

4 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

5 PNL a devansat Alianţa USR-PLUS în Bucureşti. PSD, spre prăpastie

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Reîncepe 'Dosarele X'! Iată trailerul