În Turcia se marchează, luni, trei ani de la puciul eşuat

În Turcia se marchează, luni, trei ani de la puciul eşuat

Turcia marchează luni eşuarea unei tentative de răsturnare de la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a cărui ripostă severă continuă într-un ritm susţinut de trei ani de zile, relatează AFP.

O serie de ceremonii, între care discursul lui Erdogan şi inaugurarea unui muzeu la 19:00 GMT la Istanbul, sunt prevăzute de-a lungul zilei pentru a marca '15 iulie', zi nelucrătoare în Turcia.

Pentru Erdogan, aceste ceremonii oferă ocazia de a aduna simpatizanţii în jurul său într-un context dificil, cu o economie falimentară, o înfrângere electorală spectaculoasă la Istanbul luna trecută şi noi tensiuni cu Occidentul, notează France Presse.

Cu trei ani în urmă, în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, facţiuni din armată au încercat să cucerească puterea prin bombardarea unor clădiri-cheie la Ankara şi desfăşurând tancuri pe străzile capitalei şi la Istanbul.

Intervenţia unor elemente loialiste din cadrul forţelor de securitate şi a miilor de susţinători ai lui Erdogan, care au descins în stradă la apelul preşedintelui, a dus la înfrângerea rebeliunii. Aproape 250 de persoane, în afară de pucişti, au fost ucişi.

Ankara îl acuză de orchestrarea puciului pe predicatorul Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan devenit principalul său inamic. Gulen, care trăieşte de 20 de ani în exil în SUA, neagă orice implicare.

La trei ani după evenimente, epurările împotriva presupuşilor susţinători ai predicatorului Gulen continuă într-un ritm susţinut, cu valuri de arestări săptămânale.

În siajul puciului eşuat, Turcia, ţară membră a NATO, s-a distanţat de Occident, acuzat de Ankara de 'lipsă de empatie', şi s-a apropiat de Rusia.

Ceremoniile dedicate puciului eşuat coincid cu noile tensiuni între Turcia şi partenerii săi occidentali în legătură cu achiziţionarea de către Ankara a sistemelor de rachete ruseşti S-400 şi forările turceşti în largul Ciprului, în pofida presiunilor europene. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Orban a primit ce-a meritat!

2 Așa o fi?

3 VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL

4 VIDEO Dan Barna, atacuri în rafală: Cuvântul care îl definește pe Cioloș e „Sistem”

5 Cine este escrocul de talie mondială arestat la Cluj și extrădat în SUA