Încă o poveste din anii când rușii jucau tontoroiul pe cadavrul industriei românești

Încă o poveste din anii când rușii jucau tontoroiul pe cadavrul industriei românești

Schema clasică de devalizare a întreprinderilor cumpărate de ruși în România a fost aplicată și la UPET Târgoviște. Firme offshore, companii puternice, ofițeri de informații și diplomați ruși au fost implicați în scoaterea de pe piață a industriei grele românești, dezvăluie Ziare.com .

Ruso-georgianul

UPET SA Târgoviște are o istorie de 150 de ani. Fondată în 1872 ca topitorie pentru fabricarea tunurilor, UPET era cunoscută sub denumirea de Arsenalul din Târgoviște.

După cel de-al Doilea Război Mondial a fost transformată în Fabrica de Utilaj Petrolier devenind cel mai mare producător românesc de utilaj petrolier și instalații de foraj.

Cu contracte mai ales în URSS și țările din Orientul Mijlociu, UPET se trezește după revoluție că nu mai are o piață de desfacere solidă și se vede nevoită să-și restrângă activitatea. În timp, acumulează mari datorii și este trecută pe lista companiilor de stat propuse pentru privatizare.

Astfel, în 2001, este cumpărată, prin intermediul firmei offshore Lotterby Limited, din Insulele Virgine Britanice (care ulterior a cedat afacerea firmelor United Heavy B.V. din Olanda și OMZAR LLC), de către cea mai mare companie de inginerie grea din Rusia, Objedinennie Mashinostroitelnie Zavody – OMZ.

Urmașa companiilor de stat Uralmash și Izhora Plants, privatizate de statul rus pe nimic, OMZ era cel mai mare producător de echipamente pentru minerit, foraje, echipament pentru industria metalurgică și pentru centrale nucleare din Rusia.

Cel care controla pe atunci grupul OMZ era rusul cu origini georgiene Kakha Bendukidze (decedat în 2014).

Kakha Bendukidze

După o tentativă de asasinat asupra sa și îngrijorat de presiunile lui Putin asupra oligarhilor, în anul 2004, Bendukidze vinde compania OMZ către Gazprombank.

În același an, Bendukidze devine ministrul de finanțe în Georgia unde a rămas în istorie că a implementat aceleași politici fiscale pe care a încercat să le implementeze Putin în Rusia la propunerea lui.

Divizarea

Din păcate, privatizarea nu a adus prosperitatea pentru UPET. Piețele de desfacere s-au împuținat, datoriile s-au acumulat, iar angajații au început să intre în greve pentru că nu își primeau salariile.

Apoi a urmat un proces deja cunoscut, prin care au mai trecut și alte companii românești cumpărate de ruși, și anume devalizarea fabricii prin vinderea la bucată.

Procesul a început cu dezmembrarea celor mai importante utilaje și transportarea lor în Rusia sau la fier vechi.

Și, începând cu anul 2002, UPET Târgoviște a fost divizată prin externalizarea unor activități și căpușată de mai multe firmulițe înființate ad-hoc și pasate de la un rus la altul până să se piardă urmele activelor.

Așa au luat naștere, pe spinarea uzinei UPET SA (deținută acum de firma Machine Building Concept SRL a moldoveanului Dan Marian), societățile Forja UPET SRL (fosta TC UPET, deținută acum de Gheorghe Duțu), Scule Hidraulic UPET SRL (deținută acum de ucraineanul Iurie Pînzaru și moldoveanul Anatolie Torhin), UPET Machinery SRL (deținută de UPET SA și administrată de Andrei Dovgani, director în UPET și fost angajat la Mechel), UPET Energomecanica SRL (radiată în 2007 și deținută de moldoveanul Alexandru Palîi și de Norias Holdings Limited din BVI), OMZ Nemo UPET SRL (deținută de UPET SA, redenumită Nemo UPET SRL și, în momentul radierii în 2010, deținută de moldoveanul Ivan Dîrvu).

Schema devalizare UPET

Dintre firmele care mai funcționează doar Scule Hidraulic și Foraj sunt pe profit, la limita supraviețuirii.

Toate aceste firme au fost înființate la aceeași adresă cu firma originală UPET și fiecare a luat câte o halcă.

Păienjenișul rusesc

Divizarea și restrângerea activității a dus ca la UPET, din 11.000 de salariați câți erau pe vremea lui Ceaușescu, să mai lucreze în prezent până-ntr-o sută de oameni.

În schema fragmentării uzinei târgoviștene apare și rusul Victor Chumakov. Cel care a spălat urmele devalizării celor cinci oțelării vândute cu 230 de lei de grupul Mechel a dat o mână de ajutor și la UPET.

Legătura lui Chumakov apare prin asocierea cu firma Nemo UPET SRL (deținută la început de UPET SA și denimită OMZ Nemo UPET).

Pe scurt, UPET SA Târgoviște înființează ca unic acționar OMZ Nemo România SRL care închiriază o suprafață de 20.000 mp cu tot cu construcțiile de pe el de la firma mamă.

UPET SA își cedează părțile către firmele offshore Burgess Global Inc din BVI și Trimac Consulting Ltd din Belize.

Apoi, SRL-ul și-a schimbat numele în Nemo UPET și numește ca administratori pe rusul Igor Tatarovskiy și ucraineanul Alexandru Palii.

Palii este implicat în mai multe firme din Iași și Republica Moldova prin care construiește clădiri rezidențiale. Anul trecut, Palii a fost implicat într-un scandal la Iași în urma construirii complexului de locuințe River’s Tower. Conform presei de peste Prut, Alexandru Palii a fost informator KGB cu numele de cod „Palme”.

Alexandru Palii

Noii acționari offshore își cedează la rândul lor părțile din Nemo UPET, pentru o sumă simbolică, către Severnaya Ltd din BVI, reprezentată de rusoaica Alla Mezhueva (fostă asociată cu Igor Tatarovskiy în firma FES Invest SRL). Noul acționar preia activele firmei și se obligă să achite datoriile acumulate către UPET SA.După acest episod, Nemo UPET s-a asociat cu Victor Chumakov în firma Nemo SRL, iar mai târziu Nemo UPET SRL ajunge pe mâna moldoveanului Ivan Dîru și este radiată în 2010.

Schema NEMO UPET

În 2017, în anul desființării, Nemo SRL înființează, împreună cu moldoveanul Eduard Chetrari, firma Armături Industriale SRL (la aceeași adresă cu UPET și radiată în 2016).

Ca să se închidă cercul, Eduard Chetrari a intrat în firma FES Invest SRL în locul rusoaicei Alla Mezhueva, alături de Igor Tatarovskiy.

De altfel, Chumakov a administrat până în 2007 compania Nemo Upet împreună cu ucraineanul Iurie Pînzaru, fost director economic atât la compania Ductil Steel Buzău cât și la Oțelul Roșu (ambele în portofoliul Mechel). Iurie Pînzaru a fost mulți ani și director adjunct al uzinei Upet Târgoviște.

Pe aceeași schemă, dar cu alte persoane, s-a procedat cu toate firmele care au căpușat UPET.

Patrimoniul

Apoi, în paralel cu divizarea și căpușarea uzinei, mai multe clădiri de patrimoniu și terenuri aflate în proprietatea UPET au fost înstrăinate către nou înființata Invest Trans-Serv SRL, patronată de un rus. Numai din aceste activități, rușii de la UPET și-au scos banii înzecit.

Invest Trans-Serv SRL a fost deschisă în decembrie 2004, într-o cameră a unui cămin de nefamiliști din Târgoviște, de rusul Andrei Khankevitch.

La scurt timp de la înființare, pentru a cumpăra diverse active de la UPET, Andrei Khankevitch a împrumutat avantajos bani de la firma Shipley Trading Ltd din Insulele Virgine Britanice.

Cu acești bani, Invest Trans-Serv cumpără de la UPET o clădire de patrimoniu cu suma de 200.000 euro, (deși valoarea reală se apropia de două milioane). Imobilul se află chiar în centrul orașului Târgoviște și a fost înainte de 1948 clubul Fabricii Arsenal.

În același an, Invest Trans-Serv mai cumpără un teren de 30.000 mp aflat tot în centrul orașului și tot de la UPET, pentru vreo două milioane euro (valoarea de piață era de cinci ori mai mare).

Terenul a fost revândut la valoarea reală unor firme care au construit pe el supermarket-uri și benzinării.

După ce își termină treaba, trei ani mai târziu, firma este radiată.

Dezmembrarea și vinderea de imobile au continuat, ultima activitate având loc în 2018 prin vânzarea a două terenuri cu o suprafață totală de 3000 mp.

În prezent, Primăria Târgoviște este interesată de un teren din proprietatea UPET pe care dorește să amenajeze o parcare și o pistă de biciclete. Iar UPET ticluiește afacerea încercând să scape de toate imobilele pe care le mai deține din centrul orașului Târgoviște și să relocheze uzina în afara orașului, într-un parc industrial.

Totodată, imobilele au ajutat UPET să obțină și împrumuturi, atât de la bănci cât și de la alte entități, de milioane de euro.

De exemplu, în 2019, UPET a contractat un credit în valoare de 1,5 milioane lei de la Machine Building Concept SRL, adică de la firma care devine, în același an, acționarul său majoritar. Împrumutul a fost garantat cu o parcelă de teren de aproape 10.000 mp, precum şi vânzarea unui alt teren de aproape 2000 mp. Așa se explică cum se face că Machine Building Concept este pe profit în timp ce firma sa UPET SA este pe pierdere.

Atașatul comercial

Un rol important în această activitate susținută de devalizare l-a avut administratorul unic al UPET, Mark Viktorovichi Abarshalin.

Mark Abarshalin

Ocupând funcția de administrator unic până la sfârșitul lui 2006, Abarshalin era și atașat comercial al Rusiei la București și director economic al UPET. Abarshalin fusese și director al băncii deschise de foști KGB-iști la București, Nova Bank.

Pe filiera Ambasadei Federației Ruse, au fost aduși în România, printre alții, și rușii Victor Chumakov și Andrei Khankevitch, specializați în spălarea urmelor devalizărilor săvârșite de concetățenii lor.

În anul 2001, când OMZ cumpăra UPET Târgoviște, la Moscova era înființată firma CJSC Sodeystie Business Consulting (SBK) (intrată în lichidare în 2016).

Acționarii firmei au fost Inter Distribution Company SRL din București (intrată în 2004 în acționariat cu 80%) și binecunoscutul Boris Golovin (20%), iar Mark Viktorovichi Abarshalin era director general.

Ruso-moldoveanul Boris Golovin, fost ofițer de informații GRU și venit în România tot pe filiera Reprezentanței Comerciale a Federației Ruse la București, a fost prezent în mai toate marile tunuri rusești din România, inclusiv cele ale companiei Mechel (deținută de oligarhul Igor Zyuzin care a vândut cinci oțelării cu 230 de lei).

Inter Distribution Company SRL patronată de moldoveanul Ion Chetrar (fratele ginerelui lui Nicolae Ciornâi, fost vicepreședinte LukOil) a fost implicată într-un scandal legat de LukOil România.

Sub conducerea lui Abarshalin, UPET a început să-și vândă activele cele mai valoroase pe nimic.

Moldoveanul

Ulterior, în 2011, uzina din Târgoviște a fost preluată de două firme cipriote, Obsession Enterprises Limited şi Ogetto Limited (offshore-urile fac parte, alături de alte companii, din Grupul Industrial Generație din Rusia, producător și furnizor de energie termică, petrol și gaze, echipamente de foraj, petrochimice și echipamente pentru protecția mediului).

Schema transfer UPET

Iar din anul 2019, UPET este deținută (printr-un pachet de 75% din acțiuni) de Machine Building Concept SRL Romania. Restul acțiunilor sunt listate la BVB.

Machine Building Concept îl are ca unic acționar pe moldoveanul Dan Marian, născut la Chișinău și școlit la Moscova. El este căsătorit cu Cristina Harea, viceguvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova până la sfârșitul lui 2020.

Dan Marian

Dan Marian şi-a început cariera în anii 2000 ca avocat la compania rusă JSC Rosneftegazstroy.

Apoi, a ocupat funcții de conducere la mai multe companii cu legături rusești: Abakanvagonmash (Russia), Aluminum Plant KAP (Montenegro), Bauxite Mine RBN (Montenegro), Alumina Plant Cemtrade (fost Alumina Oradea și deținută de concernul rus Ruskii Alumini al lui Oleg Deripaska), Rompetrol și Upetrom 1 Mai SA Ploiești.

Interesant este că, în 2017, Marian era încă administrator la Upetrom, companie concurentă cu UPET și pentru care, în 2001, grupul OMZ (care a cumpărat în 2001 UPET) s-a zbătut fără success să cumpere compania ploieșteană.

În 2006, Dan Marian înființează, împreună cu moldoveanul Nelu Răileanu, firma ITS Prod SRL (radiată acum un an), administrată de ucraineanul Iurie Pînzaru.

La rândul ei, în 2009, ITS Prod s-a asociat cu UPET SA în firma Generation UPET Drilling SRL (la aceași adresă cu UPET și radiată în 2013), administrată de rusul Evgeny Polyakov și moldoveanul Anatolie Danilov (fost director general adjunct la UPET SA Târgoviște).

Danilov mai deține, împreună cu rusoaica Olga Ovchinnikova, firma Euroarmătura SRL (la aceași adresă cu Invest Trans-Serv SRL, firma rusului Evgebii Polyajov care a cumpărat imobilele UPEC) și ITS Prod (a lui Dan Marian).

Kazahul

În 2013, Dan Marian înființează Plus Energy Point SRL, specializată pe trading de gaze naturale. Firma operează inclusiv pe hub-ul central-european din Austria, iar în 2014, a iniţiat prima tranzacție la Bursa Română de Mărfuri ca vânzător de gaze aduse din import.

În 2017, Marian a vândut compania, cu 55 mii de euro, cetățeanului rus cu domiciliul în Elveția, Konstantin Shmelev. Un an mai târziu, Shmelev îi vinde compania înapoi lui Dan Marian.

Potrivit Financial Times, în 2009, Shmelev era director financiar al RosUkrEnergo (RUE), o companie ruso-ucraineană, unic importator de gaze rusești în Ucraina până în 2009.

Aceasta era deţinută de Gazprom şi de o firmă elveţiană din proprietatea a doi miliardari ucrainieni, Dmytro Firtash și Ivan Fursin.

Fostul premier ucrainean Yulia Tymoshenko numea intermediarul RosUkrEnergo drept „un cancer corupt” și ar fi sponsorizat Partidul Regiunilor, o formaţiune pro-rusă din Ucraina.

În 2018, în firma Plus Energy Point din Bucureşti a intrat cu 50 %, alături de Dan Marian, offshore-ul maltez Energy Stream Ltd, reprezentat de Igor Onuţă.

Apoi, off-shore-ul a preluat în totalitate firma Plus Energy Point, iar Dan Marian a rămas doar administrator.

Energy Stream Ltd era condusă de Damir Spudic, director și administrator al companiei croate Energia Naturalis, cel mai mare importator de gaze rusești din Croația.

De anul trecut, Energia Naturalis este prezentă și în România prin Prvo Plinarsko Drustvo, licențiată de ANRE ca trader de gaze natural.

La sfârșitul anului 2020, Plus Energy Point a fost preluată de compania AATD LLP din Kazakhstan și de kazahul Kairat Boranbayev, cu Dan Marian și kazahul Nurdaulet Muslimov administratori.

Kairat Boranbayev, noul patron al Plus Energy Point SRL, este unul dintre cei mai bogați și influenți oameni din Kazahstan, cu o avere estimată de Forbes la jumătate de miliard de dolari.

Kairat Boranbayev

Boranbayev este și proprietarul grupului Almaly Asset Management care deține franciza McDonald’s în Kazakhstan, Rusia și Belarus.

Printre altele, oligarhul kazah finanţează și echipa de fotbal Kairat Almaty, campioană a Kazahstanului și este şi membru în Fundația UEFA pentru copii.

La începutul anilor 2000, Kairat Boranbayev a fost director al KazTransGas, operatorul gaze natural din Kazahstan, un joint venture între compania kazahă de stat KazMunayGas (care deține Rompetrol) și Gazprom.

Fiica lui Boranbayev a fost căsătorită cu Aysultan Nazarbayev, unul dintre nepoții fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, care este considerat „părinte al națiunii”.

Aysultan Nazarbayev a murit acum doi ani la Londra, la numai 29 de ani, în urma unui atac de cord, fiind dependent de droguri.

AATD este o companie kazahă, parte a industriei imobiliare și face parte dintr-un grup de firme în care mai sunt implicaţi și afaceriștii Bauerzhan, Saparovich şi Tussupbekov.

Kuntassov Baurzhan este manager de proiect la Fondul suveran de dezvoltare Samruk-Kazyna din Kazahstan care administrează active deținute de guvern şi controlează acțiunile companiilor de stat, cu o capitalizare totală de aproape 30 miliarde de dolari.

Iar Zhanat Tussupbekov este director al KazMunaiGas International din 2012.

Expl Foto - Mark Abarshalin, fost atașat comercial al Federației Ruse la București, pe vremea când prindea marii pești în România


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…