Incendii de vegetație în Australia alimentate de vâturi puternice și de un val de căldură

Incendii de vegetație în Australia alimentate de vâturi puternice și de un val de căldură

Zeci de incendii de vegetație în regiunea sud-estică a Australiei au fost alimentate de vânturi puternice și de un val de căldură intensă. Miercuri au fost emise avertizări de risc extrem de incendii în regiunea orașului Sidney, informează Reuters.

Avertisment risc extrem de incendiu in Australia Foto EPA EFE

Fenomenele sunt neobișnuite pentru această perioadă din an, care corespunde cu începutul primăverii australe. În zona regiunea metropolitană a orașului Sidney, unde au fost emise avertizări de risc extrem de incendii, locuiesc peste 5 milioane de oameni.

Mai mult de 600 de pompieri şi personal de urgenţă depuneau eforturi pentru a controla 68 de incendii declanşate pe teritoriul New South Wales (NSW) începând de miercuri dimineaţă, iar 17 dintre acestea nu au fost încă izolate, a precizat departamentul pentru stingerea incendiilor din NSW în cel mai recent buletin informativ, potrivit Agerpres.

''În condiţii de caniculă, uscăciune şi vânt, prognozate pentru întreaga zi, regiunea metropolitană Sydney... se va confrunta cu risc extrem de incendii, în timp ce alte regiuni se vor confrunta cu risc ridicat de incendii'', a precizat departamentul de pompieri din Australia.

Un episod neașteptat de căldură acoperă mai multe regiuni din Australia. Acesta a început în urmă cu cinci zile şi va dura până miercuri, temperaturile sunt cu mult peste media lunii septembrie.

Restricţii totale privind aprinderea focului sunt în vigoare miercuri pentru porţiuni extinse din New South Wales, iar în Sydney sunt prognozate miercuri, pentru cea de-a cincea zi consecutivă, temperaturi de peste 30 de grade Celsius, ce reprezintă un record pentru această luna din an. De joi, un front atmosferic va duce la o răcire a vremii, iar temperaturile vor scădea până la valori de 20 de grade Celsius.

Rezidenţii unei popular oraş turistic din statul insular Tasmania au fost sfătuiţi marţi să se mute în locuri mai sigure din cauza unui incendiu de vegetaţie necontrolat, alimentat de rafale puternice de vânt. Nu au fost raportate pagube materiale sau persoane rănite, însă peste 100 de persoane au fost nevoite să-şi petreacă noaptea în autovehicule, potrivit surselor citate.

Australia se pregăteşte pentru o primăvară şi o vară calde şi uscate în emisfera sudică în 2023, după trei ani de ploi torenţiale şi inundaţii frecvente.

Biroul de meteorologie din Australia a anunţat că un fenomen de tipul El Nino, asociat în mod obişnuit cu incendii de vegetaţie şi secetă, urmează să se producă.

Echipele de pompieri desfăşoară operaţiuni de reducere controlată a riscurior de incendii la vest de Sydney ca parte a pregătirilor pentru următorul sezon de incendii de vegetaţie, despre care autorităţile au spus că ar putea fi cel mai grav după incendiile din ''vara neagră'' din 2019-2020, care au devastat o suprafaţă echivalentă cu cea a Turciei şi au ucis 33 de persoane.

Incendiile produse în „vara neagră” au avut un impact semnificativ asupra găurii din stratul de ozon, potrivit unui studiu din 2022, citat de The Washington Post. De asemenea, incendiile au afectat grav cangurii și urșii koala.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?