Incendiu la un depozit de arme în Ucraina: Un mort, spațiul aerian închis

Incendiu la un depozit de arme în Ucraina: Un mort, spațiul aerian închis

Autoritățile ucrainene au anunțat un prim deces în urma incendiului uriaș, izbucnit în noaptea de miercuri spre joi la un depozit de arme și muniții în apropiere de estul rebel al Ucrainei, care a declanșat explozii în serie care încă mai continuă, relatează vineri AFP.

Kievul a ordonat închiderea spațiului aerian pe o rază de 40 de km în zona incendiului, la Balakleia, în apropiere de Harkov, în timp ce printre versiunile principale invocate de anchetatori figurează cea a unui dispozitiv exploziv lansat de o dronă deasupra depozitului, a indicat viceministrul infrastructurii Iuri Lavreniuk.

"Corpul unei femei născute în 1951 a fost găsit sub dărâmăturile unei case distruse în urma exploziilor", a declarat șeful Serviciului pentru Situații de Urgență, Nikolai Cecetkin, într-un raport prezentat vineri în parlament, adăugând că o altă femeie a fost rănită.

Focul s-a declanșat în noaptea de miercuri spre joi la depozitul de arme de lângă Balakleia, unde sunt stocate aproximativ 138.000 de tone de muniție și obuze, în speciale destinate artileriei.

Circumstanțele incendiului nu sunt deocamdată clare, dar Parchetul Militar a deschis o ancheta pentru "sabotaj" și "neglijență".

Ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak a sugerat că autorii "actului de sabotaj" ar putea fi Moscova și separatiștii proruși, în condițiile în care autoritățile ucrainene au relații extrem de tensionate cu Rusia, pe care o acuză că sprijină rebelii din regiunea Donbas, fapt dezmințit constant de Kremlin.

Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, 1.000 de militari și șase vehicule blindate de luptă împotriva incendiilor fac eforturi pentru stingerea incendiilor.

"Numărul exploziilor s-a diminuat în mod semnificativ" vineri, a constatat ministrul adjunct al apărării Igor Pavlovski, într-o ședință la Balakleia, anunțând lansarea unei "etape practice vizând limitarea consecințelor negative" ale incendiului.

Premierul Volodimir Groisman, care s-a deplasat încă de joi la locul dezastrului, a estimat la rândul său că pentru a pune capăt în totalitate focului și detonărilor de muniții ar fi nevoie de la "câteva zile la o săptămână".

Potrivit președinției de la Kiev, în total 20.000 de persoane au fost evacuate, presa ucraineană relatând că cifra reală este de 36.000 de persoane, conform postului de televiziune 112.ua .

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...