Incendiu şi altercaţii la faimoasa închisoare Evin din Iran, unde sunt ținuți prizonierii politici VIDEO

Incendiu şi altercaţii la faimoasa închisoare Evin din Iran, unde sunt ținuți prizonierii politici VIDEO

Un incendiu a izbucnit în faimoasa închisoare Evin unde se află cei care au protestat față de moartea tinerei kurde iraniene de 22 de ani, Mahsa Amini, acuzată că nu a purtat vălul islamic.

Incendiu la o închisoare din Iran FOTO Captură video

"Tulburări" au izbucnit sâmbătă seară în închisoarea Evin din Teheran, dar "situaţia este sub control", a raportat agenţia oficială de presă IRNA, citată de AFP și Agerpres .

Iranul se confruntă cu manifestaţii de la moartea, pe 16 septembrie, a unei kurde iraniene de 22 de ani, Mahsa Amini, care se afla în arestul poliţiei moravurilor la Teheran, pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, care prevede în special purtarea vălului de către femei.

"Tulburări şi ciocniri au fost observate sâmbătă seară", a declarat un înalt responsabil de rândul serviciilor de securitate citat de Irna, precizând că "răzvrătiţii" au provocat un incendiu. "În acest moment, situaţia este complet sub control şi calmul a revenit în închisoare", a adăugat el.

"Ticăloşii au incendiat un depozit de haine din interiorul închisorii Evin, ceea ce a provocat un incendiu", a spus acest responsabil cu rang înalt, adăugând că au avut loc altercaţii între "răzvrătiţi" şi personalul închisorii.

Site-ul Ministerului Justiţiei, Mizan Online, a raportat că incendiul a izbucnit "în urma unui conflict între mai mulţi deţinuţi având condamnaţi pentru fraude financiare şi furt".

Potrivit unui pompier de la faţa locului, citat de IRNA, "opt persoane au fost rănite în acest incendiu" care s-a produs în acest penitenciar cunoscut pentru relele tratamente aplicate deţinuţilor politici. Sute de persoane arestate în timpul mişcării de protest ar fi fost trimise acolo.

În închisoarea Evin se găsesc şi străini sau persoane cu dublă cetăţenie, cum ar fi profesoara universitară franco-iraniană Fariba Adelkhah sau americanul Siamak Namazi, care a fost închis din nou săptămâna aceasta după o eliberare temporară, potrivit familiei sale.

Din ce cauză ar fi murit Amini

Protestele au fost generate de moartea unei tinere de 22 de ani, Masha Amini, în custodia poliției moravurilor, care a ridicat-o pentru că nu purta în mod corespunzător hijabul.

Raportul legiștilor a concluzionat că moartea lui Amini nu a fost cauzată de lovituri la nivelul capului sau al membrelor, legând decesul de condițiile medicale existente, o explicație respinsă de familia ei. Alte două adolescente au fost ucise în bătaie în timpul protestelor, potrivit rudelor. Autoritățile iraniene susțin că fetele s-ar fi sinucis aruncându-se de pe acoperișuri din cauza unor dispute familiale interne. Familiile susțin însă că ele au murit din pricina bătăilor încasate de la forțele de ordine.

Grupul kurd pentru drepturile omului Hengaw, cu sediul la Oslo, a afirmat că forțele de securitate au tras asupra protestatarilor din localitățile iraniene majoritar kurde Sanandaj și Saqqez, doi protestatari fiind uciși sâmbătă. Acesta a declarat că în total au fost uciși 18 minori.

Contul Twitter Tavsir1500, foarte urmărit, care trimite videoclipuri de la proteste, a raportat, de asemenea, împușcături asupra demonstranților din Sanandaj și Saqqez.

Videoclipurile partajate de grupul Hengaw arătau tinere femei sau fete care scandau „femeie, viață, libertate" la o școală din Saqqez, orașul natal al lui Amini din provincia Kurdistan.

Alte două adolescente au fost ucise în bătaie, spun rudele

Mama unei fete iraniene de 16 ani, Nika Shakarami, care a murit în timpul protestelor, a respins afirmațiile oficiale potrivit cărora moartea acesteia a fost cauzată de căderea de pe o clădire.

Nasreen Shakarami a declarat că spune că înregistrările privind moartea lui Nika arată că craniul ei era grav afectat, iar rănile sale erau compatibile cu loviturile repetate la cap.

O altă tânără de 16 ani, Sarina Esmailzadeh, care posta vloguri pe YouTube, ar fi fost ucisă când forțele de securitate au bătut-o cu bastoane la un protest în Gohardasht, în provincia Alborz, la 23 septembrie, potrivit Amnesty International.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale