Încep referendumurile ilegale privind alipirea la Rusia. Putin vrea să anexeze o suprafață uriașă

Încep referendumurile ilegale privind alipirea la Rusia. Putin vrea să anexeze o suprafață uriașă

Începând de vineri, 23 septembrie, în patru regiuni din Ucraina aflate sub controlul forţelor ruse sau loc referendumuri privind anexarea la Rusia. Acest vot este condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări ilegale, anunță Reuters.

Referendumurile nu vor fi recunoscute de nicio țară FOTO EPA-EFE

Autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au anunțat, marți, organizarea unor referendumuri pentru aderarea oficială la Rusia. Republica Populară Donețk (DNR) și Republica Populară Lugansk (LNR) au anunțat că în perioada 23-27 septembrie vor avea loc primele referendumuri.

Deși sunt considerate de Occident o provocare care ar putea duce la escaladarea bruscă a războiului, referendumurile vor avea loc, așa cum au anunțat liderii instalați de Rusia.

La rândul său, Ucraina şi aliaţii săi au precizat că nu vor recunoaşte rezultatele votului.

Votul în provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să aibă loc de vineri până marţi.

Secțiile de votare, deschise doar pe 27 septembrie

Conform BBC, presa rusă a informat că oficialii electorali vor merge din uşă în uşă cu urne mobile, în timp ce secţiile de votare vor funcţiona doar în a cincea zi, adică pe 27 septembrie. În acest sens, oficialii ruși au invocat motive de securitate.

Forțele ruse au anunțat că sute de secţii sunt programate să se deschidă în acea zi, alegătorii putând vota şi în alte regiuni decât cele în care locuiesc.

Părţi din Lugansk şi Doneţk - unde buletinele de vot vor fi scrise numai în limba rusă - sunt sub controlul separatiştilor susţinuţi de ruşi din 2014, adăugându-li-se mai multe teritorii luate în acest an. Moscova a ocupat părţi din regiunile Zaporojie şi Herson în urma invaziei din februarie.

Ar putea fi provocată o nouă escaladare a războiului

Dacă Rusia continuă să revendice pământul ucrainean ca fiind al său, ar putea pretinde că teritoriul său - nu doar armata - este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, comentează BBC, care precizează că acest lucru ar putea provoca o nouă escaladare a războiului.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, printr-un alt aşa-numit referendum care a fost şi el condamnat şi calificat ca ilegitim de comunitatea internaţională.

Ucraina își va continua contraofensiva

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că Ucraina își va continua contraofensiva în ciuda planurilor Rusiei de a organiza „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ucrainene aflate sub ocupație rusă, relatează The Kyiv Independent .

Referendumurile simulate nu vor schimba nimic. În ciuda planurilor Rusiei de a organiza „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ucrainene ocupate, în perioada 23-27 septembrie, Ucraina își va continua contraofensiva.

Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze indiferent de ce are de spus Rusia”, a afirmat Kuleba.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”