Încep surprizele?/Cât de credibili sunt oamenii din jurul lui Zelenski? Două decizii surprinzătoare care relansează întrebări mai vechi

Încep surprizele?/Cât de credibili sunt oamenii din jurul lui Zelenski? Două decizii surprinzătoare care relansează întrebări mai vechi

Suspendarea lui Ivan Bakanov din funcția de șef al serviciului de spionaj și a Irinei Venediktova din funcția de procuror general a relansat întrebările cu privire la cercul de influență al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează The Guardian . Ambii au fost suspendați pe motiv că oficiali din instituţiile conduse de ei lucrau acum împotriva Ucrainei, însă atât Bakanov, cât și Venediktova au fost personaje pe cât de controversate, pe atât de apropiate de liderul de la Kiev.

Preşedintele Volodimir Zelenski și guvernatorul din Nikolaev, Vitali KimFoto: president.gov.ua

Ivan Bakanov – care a fost responsabil de serviciul de securitate de stat cu 30.000 de persoane, SBU, din 2019 – și procurorul general, Irina Venediktova, care a condus investigațiile privind crimele de război, au fost suspendați din cauza acuzațiilor că au eșuat să contracareze infiltrația rusă.

În timp ce motivul invocat pentru suspendări a fost infiltrarea Rusiei în cele două departamente, situația pare să reflecte și lupta pentru influență în jurul președintelui.

Zelenski, lăudat de scena mondială ca un lider în timp de război, el a fost criticat pe scena internă înainte de invazie pentru că ar fi numit oameni fără experiență, inclusiv prieteni, în funcții pentru care nu erau pregătiți.

Supendarea celor doi vine la doar o săptămână după ce Zelenski a demis ambasadorii din cinci țări, Germania, Ungaria, Norvegia, Republica Cehă și India.

Cine este Ivan Bakanov

Bakanov era considerat ca fiind un apropiat de Zelenski, crescând în același oraș, Krîvîi Rih. A lucrat pentru compania de producție de divertisment Studio Kvartal-95 a lui Zelenski și a condus sediul de campanie al fostului actor în timpul cursei sale prezidențiale.

La momentul numirii sale, el a fost acuzat că deține o poziție de conducere într-o companie privată înregistrată în Spania, încălcând aparent legislația anticorupție a Ucrainei.

Unii sugerează că suspendarea acestuia ar fi un doar un mod de a demonstra publicului ucrainean că Zelenski nu va tolera în funcție pe nimeni care nu are rezultate.

Informațiile inițiale sugerau că cei doi au fost concediați , dar Andri Smirnov, adjunctul administrației prezidențiale de la Kiev, a clarificat că au fost suspendați. „Toată lumea a așteptat destul de mult timp pentru mai multe rezultate concrete și, poate, radicale de la șefii acestor două organisme pentru a-i curăța de colaboratori și trădători”, a spus el. „Cu toate acestea, în a șasea lună a războiului, continuăm să găsim zeci de astfel de oameni la fiecare dintre aceste instituții”.

La sfârşitul lunii iunie, Politico relata că Zelenski caută să îl înlocuiască pe Bakanov cu o persoană mai potrivită pentru a fi șeful agenției de spionaj a Ucrainei pe timp de război. Înalți oficiali au spus că Zelenski plănuia să-l înlocuiască pe Bakanov pentru că acesta nu avea competență, pentru că agenția sa nu a fost pregătită pentru invazia rusă și în special din cauza eșecului acesteia de a distruge un pod cheie către Herson în sud.

Articolul sugera că Zelenski și Bakanov au vorbit rar în ultima vreme și că președintele era îngrijorat cu privire la concedierea cuiva din cercul său interior.

„Suntem foarte nemulțumiți de prestația sa și lucrăm pentru a renunța la el”, a declarat un oficial apropiat de Zelenski, potrivit Politico. „Nu suntem mulțumiți de abilitățile sale manageriale, pentru că acum ai nevoie de... competențe de management anti-criză și credem că nu le are.”

La 27 iunie, întrebat la o conferință de presă despre Bakanov, Zelenski părea să sugereze că funcția lui era în siguranță. „În ceea ce privește șeful serviciului de securitate al Ucrainei, dacă aș fi vrut să-l concediez, l-aș fi concediat deja”, a spus el.

Decretul prezidențial de duminică prin care se anunța eliberarea din funcție a celor doi oficiali a citat sute de proceduri penale pentru presupusa trădare și colaborare din partea persoanelor din departamentele lor și din alte agenții de aplicare a legii.

„În special, peste 60 de angajați ai parchetului și ai SBU [serviciul de securitate de stat] au rămas pe teritoriul ocupat și lucrează împotriva statului nostru”, a spus Zelenski în discursul său video. „O asemenea serie de infracțiuni împotriva fundamentelor securității naționale a statului și legăturile înregistrate între forțele de securitate ucrainene și serviciile speciale ruse ridică întrebări foarte serioase despre liderii lor”.

Anunțul a venit în momentul în care fostul șef al SBU din Crimeea, Oleh Kulinich, care a fost concediat în martie, a fost arestat sub suspiciunea de înaltă trădare.

Irina Venediktova, apreciată de Occident, controversată în Ucraina

Suspendarea Irinei Venediktova, care conducea investigațiile privind crimele de război în Ucraina și era un alt fost angajat al sediului de campanie al lui Zelenski, a fost văzută ca fiind și mai surprinzătoare. Admirată de mass-media și oficialii occidentali, ea a fost, totuși, văzută ca fiind controversată în Ucraina din cauza eșecurilor departamentului ei în ceea ce privește o serie de cazuri anticorupție.

Irina Venediktova a fost acuzată că ar fi refuzat , din funcția de procuror general, potrivit Kyiv Independent, în mod repetat să autorizeze un mandat de arestare pentru Pavlo Vovk, șeful Tribunalului Administrativ Districtual Kiev, carr a devenit un simbol al nedreptății, fărădelegii și impunității în Ucraina.

Dosarele împotriva lui au fost blocate și sabotate de procurori, anchetatori și instanțe de câțiva ani.

Vovk și alți judecători ai curții sale au fost acuzați de uzurpare a puterii, obstrucționare a justiției, crimă organizată și abuz de autoritate.

Probleme în serviciul de spionaj încă de la începutul invaziei

Potrivit surselor Politico, la Kiev au stârnit îngrijorare deciziile mai multor angajaţi de rang înalt al SBU încă de la primele ore ale invaziei, care au dus la capturarea oraşului strategic Herson, la 3 martie, la doar o săptămână de când Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina.

Generalul Serghei Krivoruchko, șeful direcției SBU din Herson, a ordonat ofițerilor săi să evacueze orașul înainte ca trupele rusești să îl ia cu asalt, împotriva ordinelor lui Zelenski, susțin autoritățile.

Între timp, colonelul Ihor Sadokhin, adjunctul său și șeful centrului antiterorist al biroului local, este acuzat de autorități că ar fi oferit informaţii forțelor ruse.

Oficialii ucraineni citaţi de Politico au declarat că trupele ruse au reușit să cucerească atât de ușor Hersonul din cauza eșecului oficialilor SBU din zonă de a arunca în aer podul Antonovski, care traversează râul Dnipro, permițând trupelor ruse să intre în oraș.

Un alt oficial de rang înalt, Andrei Naumov, un general de brigadă care a condus departamentul de securitate internă al agenției, o unitate în sarcina căreia intră şi prevenirea corupției în cadrul SBU, a fugit în străinătate cu câteva ore înainte de invazia din 24 februarie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu