Începe MARELE MĂCEL!

Începe MARELE MĂCEL!

SUA cer jupan prin selectie naturala! O scurta perioada de acum inainte, pur si simplu reprezentantii Administratiei Statelor Unite ale Americii care au in „fisa postului” monitorizarea stricta a tot ceea ce se intampla in Romania, fara a ne referi aici strict la personalul diplomatic al Ambasadei de la Bucuresti, vor privi in spate, peste umar. Pentru a  se face ca nu vad „macelul” total care se va declansa in zilele urmatoare in tara noastra, atat in sistem, cat si la nivelul clasei politice, cuprinzand inclusiv societatea civila, „casta” tehnocrata si nenumaratele grupuri transpartinice de influenta. 

S-a dat liber la macelul din sistem

Si asta pentru ca SUA par sa-si fi schimbat din start strategia privind tara noastra, preferand sa aiba un „jupan” drept unic partener de discutii. Marea noutate este insa ca emisarii Washingtonului ar fi primit ordine sa nu se mai bage in aceasta lupta, lasand criteriul „selectiei naturale” sa stabileasca, cu victimele colaterale de rigoare, cine este cel mai puternic pentru a conduce Romania. Tara care, pe langa faptul ca a ramas singurul partener strategic din acest colt de lume, va deveni si un veritabil „incubator de afaceri” pentru marii investitori americani. Drept urmare, prinzand deja de veste de decizia pragmatica a „stapanilor” de la Washington, sefi de servicii secrete si lideri politici s-au repezit deja sa „fure startul” si sa-si anihileze cat mai repede rivalii, pentru a le creste sansele de a ramane „in picioare” la apelul americanilor.

Nu ne bagam! 

De ceva vreme, mai ales de cand falia din sistem s-a latit atat de mult incat nimeni nu a mai putut ascunde ruptura dintre principalii jucatori pe „piata” sigurantei nationale, toti cei implicati la varful luptei pentru putere s-au straduit, in fel si chip, sa „ia lumina” din singurul loc unde conteaza cu adevarat pentru moment, „de peste garla cea mare”. Si daca, o buna perioada de vreme, pozitia Administratiei SUA a fost una intransigenta, in ultimul timp aceasta parea sa se fi nuantat. Mai mult chiar, din cate se vehiculeaza tot mai intens la varful sistemului, strategii americani care ne au in „pastorire” ar fi transmis ca „gata, noi nu ne mai bagam”, dandu-se astfel liber la rabufnirea rafuilelilor care oricum mocneau de ceva vreme. Mai mult chiar, americanii au promis nu doar ca nu vor sustine vreuna dintre parti, dar si ca nu se vor implica sub nicio forma intre aceste conflicte fratricicide, indiferent de mijloacele mai mult sau mai putin ortodoxe prin care se vor purta viitoarele „vendette”. Pentru ca, practic, pe americani, care deja i-au transmis nefericitului ambasador Hans Klemm sa fie preocupat mai mult de crearea „culoarelor” pentru venirea marilor investitori de peste Ocean si sa se amestece mai putin in „ciorba” romaneasca nu ii intereseaza decat un singur lucru. Si anume ca Romania sa aiba din nou un factor decident, un „jupan”, ca sa se poata discuta afaceri sau orice alte probleme ca pe vremea unor lideri ca Adrian Nastase sau, mai ales, Traian Basescu.

Stia ce i se pregateste… 

Desigur, cea mai afectata de aceasta noua perspectiva de a inchide ochii la orice se intampla in Romania, atata timp cat nu deraiem prea mult de la democratie si de la lupta anticoruptie si mentinem economia pe un trend ascendent, care sa poata absorbi viitoarele investitii americane, pare a fi chiar Laura Codruta Kovesi. Cea care, sa nu uitam, ori a avut o premonitie, ori a stiut ca i se pregateste ceva, atunci cand, in mod cu totul surprinzator, pe cand se afla pe valul increderii, a dat misterioasa declaratie despre faptul ca este inconjurata de dusmani, care se afla „in spate, la stanga si la dreapta”. Dusmani identificati ca fiind inclusiv institutii de forta. Si uite ca nu a trecut chiar atat de multa vreme de la aceasta confesiune amara si, in plin scandal al plagiatelor, societatea civila „sorosista” este preocupata doar sa suie pe socluri mediatice noii „idoli” tehnocrati in frunte cu „alesul”  Ciolos, in timp ce Ambasada SUA da asigurari ca… prioritatea americanilor este intarirea relatiilor economice.

Greu de ucis

Desigur ca, dandu-se liber la „macelul” din sistem, si alte structuri vor intra in vibrilatii. Astfel ca este de asteptat si reluarea „asalturilor” la pozitia generalului Florian Coldea, cu toate ca acestea au devenit tot mai anemice, dupa esuarea a nenumarate tentative de pensionare cu „japca” a sefului operativ al Serviciului Roman de Informatii. Oricum, in sistem este luata in calcul si varianta ca lucrurile sa se simplifice prin crearea unor noi aliante care sa duca la anihilarea rapida a unora dintre „finalisti”, ceea ce ar insemna ca isteria unor indelungate lupte fratricide ar putea fi inlocuita de un „blitzkrieg” mult mai pragmatic.

Ordinul se executa!

De asemenea, si in politica se reaseaza dupa semnalele date de catre americani, Liviu Dragnea respirand mult mai usurat ca poate plasa si el cat mai multe „sageti” tehnocrate de incredere in viitorul guvern. De departe insa, decizia americanilor care cauta un „jupan” drept unic interlocutor a produs cel mai incredibil efect la Palatul Cotroceni, unde s-a putut constata o cu totul neasteptata „inviere din morti” a lui Klaus Iohannis. Cel care, iata, vine tare pe turnanta, incercand sa profite la maxim, de la inaltimea pozitiei de sef al statului, de frictiunile dintre toti ceilalti lideri politici.

Desigur, este inca greu de apreciat cine va ramane in picioare, dupa ce s-a dat liber la „macelul” din Romania. Si, de altfel, acest aspect pare nici macar sa nu-i intereseze prea mult pe americani. Cei care stiu foarte bine ca, in fond si la urma urmei, oricine va castiga razboiul intern, cu siguranta nu isi va permite sa nu execute ordinele venite de la Washington. Atata doar ca este imperios necesar ca parghiile puterii sa fie, de acum inainte, in mainile a cat mai putini factori decidenti… Cătălin Tache/Național

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 Petrecere de pomină la Miami, cu Loredana, vedete și milionari din România

3 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

4 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

5 Ucraina / perspectiva repetării scenariului sfâşierii Iugoslaviei