Începe procesul Marelui Jeg. Curtea de Apel București a decis ca Oprea să fie judecat pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină

Începe procesul Marelui Jeg. Curtea de Apel București a decis ca Oprea să fie judecat pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină

Începe procesul Marelui Jeg. Curtea de Apel București a decis ca Oprea să fie judecat pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.

Judecătorii Curții de Apel București au decis, joi începerea judecății în cazul fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, pentru uciderea din culpă a motociclistului de la Poliția Rutieră, Bogdan Gigină. Astfel, instanța a stabilit că rechizitoriul trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție a fost legal întocmit.

Decizia pe scurt a instanței:

  • „Respinge, ca nefondate, contestaţiile declarate de inculpaţii Oprea Gabriel, Mazilu Petre, General MPM Impex S.R.L., şi părţile responsabile civilmente Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne împotriva încheierii din camera de consiliu din data de 29.11.2019 pronunţată de judecătorul de camera preliminară din cadrul Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 33627/3/2018/a1*. În temeiul art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă pe fiecare dintre contestatori la plata a câte 500 de lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de către stat. Definitivă.”.

În urma cu 7 luni, judecătorii Tribunalului București au decis, de asemenea, începerea judecății lui Oprea în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, după ce au constatat legalitatea rechizitoriului întocmit de DNA. Prima dată judecătorii le-au cerut procurorilor să refacă ancheta. Decizia judecătorilor nu era atunci definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel București, ceea ce s-a și întâmplat, iar decizia a venit abia acum.

Dosarul a avut un traseu anevoios. Trimis în primă fază la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), el a fost mutat, pe motiv de competență, la Judecătoria Sectorului 1 și apoi la Tribunalul București. Gabriel Oprea a fost trimis în judecată, alături de societatea General MPM Impex SRL şi administratorul acesteia, Petre Mazilu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, arată DNA.

Conform procurorilor, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi – activitatea de însoţire a ministrului de către poliţişti rutieri în cazul lui Oprea, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul firmei şi administratorului acesteia.

DNA arată că Gabriel Oprea i-a pus pe poliţiştii rutieri care au executat această activitate de însoţire într-o situaţie permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate ce avea un potenţial ridicat de producere a unor evenimente rutiere.

Procurorii mai spun că Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul funcţiei sale şi conferindu-şi în mod discreţionar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, ceea ce a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul poliţistului.

Foto: Gabriel Oprea. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”