Începe să se confirme scenariul lichidării lui Lukașenko?

Începe să se confirme scenariul lichidării lui Lukașenko?

Kremlinul ar fi decis să-și lichideze ultimul aliat devotat, pe dictatorul belarus Alexandru Lukașenko.

Operațiunea de eliminare a acestuia poate fi efectuată în viitorul apropiat. Acest avertisment a fost făcut de analiștii de la Robert Lansing Institute (RLI) pe site-ul lor oficial.

Articolul a fost publicat pe 25 noiembrie sub titlul „Kremlinul complotează să-l lichideze pe Lukașenko și vrea să preia controlul asupra armatei bieloruse”.

Organizația se referă la surse informate din conducerea militară a Federației Ruse.

„Kremlinul a decis să atragă Belarusul în agresiunea armată împotriva Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin, la întoarcerea de la următorul summit CSTO, a ordonat serviciilor de informații militare să elaboreze scenarii pentru un atentat la viața lui Lukașenko sau imitarea lui”, se spune în articol.

Potrivit sursei, dacă Lukașenko va supraviețui, acest incident îl va speria foarte mult și îl va forța să dea ordinul de a invada Ucraina.

Astfel de obiective sunt urmărite de Moscova. Totuși, se lucrează și la planul de asasinare a dictatorului belarus. În acest scenariu, Belarusul va fi condus de actualul secretar general al CSTO, Stanislav Zas. Acest personaj este cunoscut pentru loialitatea absolută față de Kremlin, el este sub controlul complet al GRU.

Conform planurilor, într-un astfel de scenariu, la scurt timp după preluarea mandatului, Zas ar trebui să anunțe aderarea Belarusului la Rusia, pentru a preveni amenințarea țării din partea Ucrainei și Poloniei.

„Asemenea planuri pot indica faptul că Kremlinul vede în prezent CSTO ca pe o organizație ineficientă și pariază pe obținerea controlului asupra statelor membre... prin aderarea la o nouă versiune a URSS ”, scriu analiștii RLI.

SUA, Ucraina și Polonia vor fi acuzate pentru atentatul asupra vieții lui Lukașenko și pentru posibila sa moarte.

Aceasta, conform ideii serviciilor speciale ruse, ar trebui să devină baza participării directe a trupelor belaruse la războiul împotriva Ucrainei.

„GRU înclină spre scenariul uciderii lui Lukashenko și numirii lui Zas”, a spus sursa.

----

Ministrul belarus de externe, Vladimir Makei, a murit la vârsta de 64 de ani, a informat sâmbătă agenția de știri Belta, relatează Reuters.

Vladimir Makei a muritFoto: Jason DeCrow / AP / Profimedia

Belta notează că Makei a murit „subit”, astfel că în acest moment nu sunt clare cauzele morții.

El a participat la o conferință a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) - o alianță militară a mai multor state post-sovietice - la Erevan la începutul acestei săptămâni și urma să se întâlnească luni cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Înainte de alegerile prezidențiale și protestele în masă antiguvernamentale din Belarus din 2020, Makei fusese unul dintre inițiatorii eforturilor de îmbunătățire a relațiilor Belarusului cu Occidentul și criticase Rusia.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante