Închisori secrete ale CIA: Un prizonier din Guantanamo cere statut de victimă într-o anchetă în Lituania

Închisori secrete ale CIA: Un prizonier din Guantanamo cere statut de victimă într-o anchetă în Lituania

Un saudit deținut în Guantanamo Bay și posibil fost deținut într-o închisoare secretă a CIA în Lituania a cerut statut de victimă într-o anchetă care are loc la Vilnius cu privire la existența acestui centru secret, a anunțat luni avocatul său, informează AFP.

Obținerea statutului de victimă i-ar permite lui Mustafa Al-Hawsawi să capete acces la dosarele anchetei, a explicat magistratul Ingrida Botyriene, avocată a acestuia, la trei zile după ce a prezentat o cerere oficială către justiția din Vilnius.

Ea a dat asigurări că un raport al Senatului american, dat publicității în decembrie 2004, confirmă suspiciunile că al său client a fost deținut într-o închisoare secretă din Lituania, înainte de a fi trimis la Guantanamo, în 2006.

În raportul său, acuzator la adresa metodelor de interogatoriu ale CIA, Senatul american nu a nominalizat nicio țară care ar fi găzduit astfel de închisori, însă, potrivit militanților drepturilor omului, un centru cu numele de cod 'Violet' ar fi funcționat în Lituania în anii 2005 și 2006.

Parchetul lituanian a declanșat în aprilie 2015 o anchetă privind existența de centre de detenție secrete ale CIA pentru presupuși membri ai Al-Qaida. Președinta lituaniană Dalia Grybauskaite a asigurat la acea dată că Lituania este gata să-și 'asume responsabilitatea' dacă informațiile raportului vor fi confirmate.

În solicitarea sa, avocata sauditului a cerut totodată ca Parchetul să extindă ancheta mai degrabă asupra crimelor împotriva umanității decât să se concentreze pe 'transportul eventual de persoane pe la frontiera de stat'.

În calitate de 'deținut de mare valoare', Al-Hawsawi a fost supus unor tehnici speciale de interogatoriu, considerate tortură de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), a afirmat avocata.

Mustafa al-Hawsawi, 47 de ani, capturat în Pakistan în 2003, riscă pedeapsa cu moartea dacă va fi declarat vinovat de implicare în atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA.

În Polonia vecină, fostul președinte Aleksander Kwasniewski a recunoscut în decembrie 2014 că țara sa a găzduit o închisoare secretă a CIA.

În februarie anul curent, CEDO a condamnat Varșovia pentru rolul său în torturile la care au fost supuși pe teritoriul său, în 2002 și 2003, un palestinian și un saudit, înainte ca aceștia să fie transferați la baza de la Guantanamo.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria