India face istorie: Roverul Chandrayaan-3 a început misiunea sa de explorare pe Lună VIDEO

India face istorie: Roverul Chandrayaan-3 a început misiunea sa de explorare pe Lună VIDEO

Într-un moment de triumf pentru agenția spațială indiană, Roverul lunar transportat de sonda Chandrayaan-3 a reușit să se separe cu succes de vehiculul spațial, pregătindu-se să înceapă o fascinantă misiune de explorare pe suprafața Lunii.

FOTO X/ ISRO

Potrivit informațiilor furnizate de Agenția Indiană de Cercetare Spațială (ISRO), acest eveniment semnificativ a avut loc joi dimineață și a fost anunțat prin intermediul unei postări pe contul de socializare X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, notează Reuters.

Moment istoric în explorarea Lunii

Punctul culminant a avut loc în urma aterizării sondei Chandrayaan-3 , în apropierea Polului Sud al Lunii, o regiune neexplorată până în prezent. Această realizare marchează un moment istoric, transformând India în prima țară din lume care reușește o astfel de misiune tehnico-științifică. Agenția Indiană de Cercetare Spațială a anunțat cu entuziasm: „Roverul Ch-3 a coborât din modulul de aterizare și India a făcut o plimbare pe Lună!”.

Efortul remarcabil a presupus o investiție de aproximativ 6,15 miliarde de rupii (echivalentul a 74,5 milioane de dolari) și a reprezentat a doua încercare a Indiei de a plasa cu succes un rover pe suprafața Lunii. În anul 2019, misiunea Chandrayaan-2 a reușit să plaseze un modul orbital în jurul Lunii, dar modulul de aterizare al acesteia s-a prăbușit pe suprafața lunară.

Chandrayaan”, cu semnificația de „vehicul lunar” în limba hindusă și sanscrită, devine sinonim cu o reușită științifică de proporții. Terenul accidentat de la Polul Sud al Lunii este un loc de mare interes pentru cercetători, datorită depozitelor de gheață care pot furniza resurse vitale pentru viitoarele misiuni spațiale, însă dificultatea terenului a reprezentat o provocare semnificativă pentru manevrele de aterizare.

Aselenizarea istorică a fost urmărită cu sufletul la gură de oameni din întreaga lume. Aproape 7 milioane de spectatori au văzut, în timp real, evenimentul prin transmisii live pe platforma YouTube. În semn de recunoștință și bucurie, rugăciuni au fost rostite în diverse locații religioase, iar școlile indiene au organizat vizionări, în direct, pentru elevi.

Planurile de viitor sunt ambițioase: Echipa ISRO are încredere că sonda Chandrayaan-3 va funcționa timp de două săptămâni, efectuând o serie de experimente științifice, printre care și o analiză spectrometrică a compoziției minerale a suprafeței lunare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat