India, printre cele 11 ţări 'foarte vulnerabile' la crizele provocate de schimbarea climatică (serviciile de informaţii americane)

India, printre cele 11 ţări 'foarte vulnerabile' la crizele provocate de schimbarea climatică (serviciile de informaţii americane)

Afganistan, India şi Pakistan sunt printre cele unsprezece state desemnate joi de serviciile de informaţii ale SUA drept "foarte vulnerabile" în ceea ce priveşte capacitatea lor de a se pregăti şi a răspunde crizelor de mediu şi societale provocate de schimbarea climatică, informează Reuters.

Într-o nouă estimare, Biroul directorului informaţiilor naţionale (ODNI) prognozează că încălzirea globală va spori tensiunile geopolitice şi riscurile pentru securitatea naţională în perioada de până în 2040.

Astfel de estimări sunt evaluări ample ale comunităţii de informaţii din SUA. Raportul de joi identifică printre ţările care provoacă preocupare Afganistan, India, Pakistan, Myanmar, Irak, Coreea de Nord, Guatemala, Haiti, Honduras, Nicaragua şi Columbia.

Căldura, seceta, resursele de apă disponibile şi guvernarea ineficientă fac ca situaţia Afganistanului să fie în mod special îngrijorătoare. Disputele legate de apă reprezintă un punct de aprindere în India, la fel ca şi în restul Asiei de Sud.

Raportul identifică două noi regiuni care preocupă agenţiile americane de informaţii. Schimbarea climatică "probabil va creşte riscul instabilităţii în ţări din Africa Centrală şi mici state insulare din Pacific, acestea fiind împreună două dintre cele mai vulnerabile zone din lume".

Raportul observă că există disparităţi în privinţa abordărilor la nivel global pentru combaterea schimbării climatice, afirmând că ţările care se bazează pe exportul de combustibil fosil pentru a-şi susţine economiile "vor continua să reziste unei tranziţii rapide la o lume fără emisii de dioxid de carbon pentru că se tem de costurile economice, politice şi geopolitice ale acesteia".

Raportul sesizează şi probabilitatea creşterii competiţiei strategice în Arctica, menţionând că statele arctice şi non-arctice "aproape sigur îşi vor spori activităţile concurente în contextul în care regiunea devine tot mai accesibilă ca urmare a temperaturii în încălzire şi a reducerii gheţii".

Documentul prezice că această competiţie internaţională în Arctica "va fi în mare parte economică, dar riscul unor erori va creşte moderat până în 2040, în contextul în care activităţile comerciale şi militare cresc, iar oportunităţile sunt mai disputate". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

2 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

3 Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse”

4 Ce urmează după referendumuri: Novorusia, proiectul care ar deveni realitate?

5 Explozii puternice în jurul gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică / Operatorul anunţă că acestea au suferit avarii „fără precedent”